За първи път в 21. век: Стотици лидери ще присъстват на погребението на кралицата

мин. четене

Днес е държавното погребение на британската кралица Елизабет II. За последен път държавно погребение в страната е имало през 1965 година, когато умира Уинстън Чърчил,  а за владетел през 1952 г. след смъртта на Джордж VI, бащата на кралицата.

В Лондон пристигнаха над 500 държавни глави и високопоставени фигури от чужбина, сред които и българския президент Румен Радев. 

Само малък брой държави са изключени напълно от списъка - това са Русия и Беларус не бяха поканени заради войната в Украйна, изолирани са още Сирия, Мианмар, Афганистан и Венецуела. Но посланикът на Северна Корея получи покана.

Поклонението продължи 4 дни, тази сутрин в Уестминстър хол - най-старата зала в парламентарния комплекс в Лондон. Тази сутрин ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде преместен в  Уестминстърското абаство, където в 13.00 часа българско време ще започне държавното погребение.

Ковчегът ще бъде пренесен на оръдейна платформа, теглена  от 142- моряци. След него ще вървят крал Чарлз III и синовете му принцовете Уилям и Хари. Начело на процесията ще бъдат гайдарите и барабанистите на шотландските и ирландски полкове, заедно с членове на Кралските военновъздушни сили и гурките (непалските воини, единствената чуждестранна част на служба в Обединеното кралство). 

Държавни глави, монарси от целия свята, целият британски политически елит и бивши премиери също ще присъстват на траурната церемония, на която се очакват 2000 гости. Службата ще завърши с 2-минутно национално мълчание и националния химн. След службата с процесия ковчегът ще бъде откаран до арката Уелингтън в Хайд парк. Биг Бен ще отмерва всяка минута от процесията, в Хайд парк ще има топовни салюти също на всяка минута от Хайд парк. В 15.00 часа след като ковчегът пристигне до арката Уелингтън, където ще бъде прехвърлен на нова катафалка, която ще се отправи към двореца Уиндзор. След още една служба в църквата „Сейнт Джордж“ ковчегът ще бъде спуснат в намиращата се там кралската гробница. 

 


Още по темата: