За Ковид кризата и министерството с най-кофти мемета

мин. четене

"Комунистите избиха интелигенцията. Covid-19 ще възстанови баланса."

Народното творчество получи вечна муза с избухването на пандемията, но от вчера просто няма други теми за обсъждане, освен задължителните зелени сертификати. 

Веднага започнаха сметките как градският транспорт и големите вериги супермаркети са сметнати за безопасни, а за театър е нужен сертификат. Или как учениците, които ще преминат на дистанционна форма на обучение, все пак ще могат да отпразнуват това в сладкарница, въпреки че вече няма да могат да пристъпят в класна стая. 

Появиха се и интерпретации на зеления сертификат. Той ту е банкнота от 100 лева, ту знаме "Свобода или смърт".

Дали Райна Княгиня би се ваксинирала?

За някои зеленият сертификат е свобода, за други пък свободата се корени в това да го нямаш или по-точно да не ти го изискват. 

Войната между "ваксъри" и "антиваксъри" никога не е била толкова ожесточена. Подмятат се коментари като: "Без мозък може, но без зелен сертификат - не" или "Купуването и продаването на страхове е престъпление". 

Общото настроение обаче е прекалено минорно и този път мемета почти лисват. На никой не му е до шеги. Толкова е сериозно разочарованието... А защо се стигна до тук? Единият възможен отговор е: 

Защото Министерството на здравеопазването прави кофти мемета.

Ведомството търпи сериозни критики от началото на Covid кризата, но като че ли не ги отразява. Ако отворим фейсбук страницата на министерството, ще попаднем в една паралелна реалност, в която държавата се справя добре с овладяването на вируса, а весели хора споделят картинки за миене на ръце.

Не е ясно това кампания за насърчаване на ваксинирането ли е или за разубеждаване на смелчаците, които решат да се доверят на науката. В крайна сметка, ако след измиване на ръцете сме предпазени, защо ни е ваксина?

Картинката, предназначена да ни мотивира да носим маска е друг от потресаващите примери за PR неграмотността на Министерството на здравеопазването.

Веднага станахте по-отговорни, нали?

Ако обичате мрачно изкуство, то за вас е серията мемета от МЗ, които предоставят някаква статистическа информация на фона на контраста между живота на ваксинираните и живота (а понякога и смъртта) на неваксинираните. 

Разгледайте цялата колекция на страницата на МЗ, където все пак има и полезни неща, като резюмета след всяко интервю, което министърът, дава и информация за донорството. 


Още по темата: