Христо Иванов: Аз няма да бъда министър

мин. четене

Христо Иванов, който е в оставка като председател на "Да, България!" и съпредседател на "Демократична България" след изборите, обяви от трибуната на Народното събрание, че няма да бъде част от състава на следващото правителство.

Той беше спряган за сигурен министър на правосъдието, но в речта си като лидер на парламентарната група на ДБ, в рамките на тържественото откриване на 47-мия парламент, посочи, че неговото решение е различно. 

"Като говорим за надеждата е добре да знаем, че понякога е добре да направим стъпка в страни, ако ще и стъпка назад", каза Иванов.

"Ето аз например обявявам, че няма да бъда министър. Смятам, че е време да дадем път на нещо ново."

С това още веднъж Христо Иванов демонстрира, че участието му в политиката не е с цел заемане на високи постове и "окопаване във власт". 

"До сега много неща бяха изговорени тук за кризите и трудностите. Но, аз искам да каза нещо за надеждата. Защото ми се струва, че в края на тази година, година изпълнена с трудности, обрати и турболенция, ние стигаме до момент, в който можем да си позволим да говорим вече за надеждата", така започна Иванов своята реч.

"Струва ми се, че сега в края на годината, когато хората се надяват на ново начало, на връщане на светлината, надеждата е добра основа за бъдещата ни съвместна работа. България има пред себе си огромни основания за надежда. Заради това, което е нашата страна, заради това, което са нашите хора. Но и заради промените, които се случват и възможностите, които се откриват пред нас", продължи той.

"Да, ние се намираме в тежка комбинация от кризи и предизвикателства, но отвъд тях възстановяването по нови пътища и модели позволява на България с необходимата амбиция и визия и да съкрати времето, което до сега ни отделяше от най-развитите общества."

Що се отнася до конкретните предложения, Христо Иванов обърна внимание, че повечето ученици в България все още са пред екраните, вместо в класните стаи. 

"Първото нещо, с което трябва да започнем е връщането на децата в училищата."

Впечатление направи също, че единствено Иванов от политическите лидери, които се изредиха на високата трибуна, обърна сериозно внимание на културата като приоритетен ресор.

"Най-лесният начин да сменим това как мислим за България, как хората в чужбина мислят за страната ни, е българската култура. Хайде да инвестираме в нея адекватно и наистина сериозно!"

"Ние ще се придържаме към това, че всяка власт трябва да осъзнава своите ограничения. Вярата във фискалния разум и сдържаност ще е много важна в период на трансформация преди да направим скок напред. Ние вярваме в институциите, в процедурите, в паметта, в ценностите и идеологията, която тръгва от отрицанието на тоталитарния режим", каза още той.

Като приоритети на ДБ Христо Иванов открои още реформата в правосъдната система, въвеждането на електронното правителство, българите в чужбина и защитата на геополитическата ни ориентация към ЕС и НАТО.

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила

Още по темата: