Вместо на абитуриентските балове, идва сезонът на протестите

мин. четене

Вместо сезона на абитуриентските балове се задава сезон на протестите, след като правителството не успява да се справи с всичките кризи в държавата. На 18 май ще бъде стрес-тестът за Кирил Петков и министрите му, след като се подготвят няколко големи протести в София и други градове в страната. Заплахи за блокади и граждански неподчинения се чуват от различни браншове. Министърът на образованието проф. Николай Денков извади пред скоби матурите на зрелостниците по БЕЛ, които са на същата дата и помоли протестиращите да съобразят поне началния час на протестите с важното събитие за учениците. 

Напрежението в обществото ескалира, след като според мнозина правителството демонстрира политическа немощ, осезаема липса на опит и понякога истинска неадекватност. От пълзящата инфлация, скока в цените на горивата, газовата и енергийна криза, през бежанската вълна, до напрежението вътре в самата коалиция, исканията за социални плащания и справедливост се чуват от всички сфери на обществото. И докато доскоро протестите звучаха като инспирирани от опозицията, сега вече исканията им звучат доста по-убедително.

В държавните ведомства

Заместник-премиерът Калина Константинова настоя за одит в "Български пощи", след като те станаха жертва на хакерска атака преди цял месец. Проверка беше разпоредена и за "Турски поток" от премиера Кирил Петков, а същият рефрен с проверките сме го чували и от служебните правителства.

Заетите в градския транспорт ще излязат на протест заради финансовия колапс, в който изпадна транспортът в столицата, а хиляди служители има опасност да се получат възнагражденията си. От Столичната община оправдават финансовата дупка с по-скъпите горива и спада на потреблението на  транспортна услуга в пандемията, макар да е ясно, че тяхното управление също допринася за кризата.

Бизнесът също недоволства

и ще се включи в националния протест на 18 май. "Протест има, защото ножът е опрял до кокала. Заявили сме 15 000 души и 200 автобуса за 18 май. Исканията на работодателите са за програма за компенсиране на високите цени на тока. Имаме неясни уверения, че помощта ще продължи през май. Само свръхпечалбите в АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият цялата програма за компенсации на всички небитови потребители - 663 000", каза Васил Велев от АИКБ.

Автопревозвачите продължават да настояват акцизът на горивата да бъде намален, да се премахне биодобавката и да се замразят планираните увеличения на тол таксите и обхвата на системата. Затова те искат и министерски оставки. След няколко пъти сменяща се стратегия, превозвачите все пак решиха да се включат в протеста на 18 май и заплашват да спрат междуградските автобуси и да блокират пътища.

С какво отговаря правителството?

Искането на България да е изключение по ембаргото за руски петролни продукти ще бъде удовлетворено, увери вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, но беше категоричен, че правителството няма да намалява с 50% на акциза на горивата, както искат от транспротния бранш. Василев се обоснова с изискване на ЕК акцизната ставка да не е под минималната, каквато в момента е въведена в България.

И най-накрая идната седмица правителството  ще обяви антикризисните мерки, които подготвя от началото на мандата си с яснотата, че актуализация на бюджета е повече от необходима и то, както се очертава - не само веднъж.

Едно е сигурно - сега е времето за смели политически действия. Големият въпрос е ще успее ли това правителство да ги предприеме.

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: