Уволнена заради твърде лични снимки в Instagram

мин. четене

31-годишната асистентка в университета "Сейнт Ксавие" съобщи, че е била принудена да напусне работата си, след като споделя свои снимки по бикини в Instagram. Младата жена обвинява досегашния си работодател във вид "сексуален тормоз" и казва, че "е тормозена, бита и подложена на морална полиция".

Тя подава жалба в полицията и праща правно известие до университета. От там обаче отричат всякакви подобни обвинения и дори обвиняват жената в клевета.

„Вкараха ме в стая за разпит“, разказва асистентката от университета, която преподава английски език на студенти и провежда следдипломни курсове. Два месеца, след като започва работа на тази позиция, тя е извикана в кабинета на заместник-ректора за среща. Заведена е в стая за разпит, където комисия, сред които и 5 жени, й е задава въпроси. Информирана е, че срещу нея има жалба от бащата на студент в първи курс, който проследява профила на асистентката и вижда неподходящи, според него, снимки, качени в личния профил на асистентката.

Заместник-ректорът разказва, че родителят е намерил сина си да гледа снимките в Instagram, където жената е само по бельо. Това го възмущава и настоява за отстраняването на преподавателката по английски, тъй като уронва престижа на университета и влияе зле на студентите с подобна вулгарност.

Комисията показва снимките на обвиняемата и тя потвърждава, че това са нейни снимки в личния й профил. Но това не са снимки по бельо, а по бански от две части.

Снимките са качени като "история" - което означава, че са изчезнали след 24 часа от публикуването им. От университета обаче възразяват, тъй като снимките са публикувани на 13 юни – близо два месеца преди тя дори да започне работа като асистент.

„Бях шокирана. Когато видях снимките, получих паник атака, почувствах се дезориентирана и ограбена, че личните ми снимки се споделят сред колегите ми, без моето съгласие“, казва младата жена.

„Не можех да понеса да гледам собствените си снимки, начинът, по който ми ги представят и тона на разговора, накараха дори мен да ги намирам евтини. Осъзнах, че ме осветяват, започнах да се чувствам саботирана.“

Освен това жената разказва, че е попитана дали родителите й гледат снимките, което я е трамвирало още повече. Въпреки усещането за навлизане твърде дълбоко в личното пространство, младата асистентка пише обяснение и извинение до университета:

„Ако снимките ми са интерпретирани като опетняващи репутацията на университета, тогава съжалявам“, пише тя.

Въпреки това от управата на университета единодушно препоръчва уволнението й, след като с казуса, снимките стават вайръл сред всички студенти на университета и родителите се оплакват.

Съвет от адвокат

„Тъй като моите снимки са изтеглени, правени са екранни снимки и споделяния, без моето съгласие, адвокатът ми предлага да подам жалба за сексуален тормоз в полицията за киберпрестъпления“, обяснява асистентката. От университета всъщност са изненадани от напускането, тъй като са приели, че след разговора и поднесените писмени извинения, младият преподавател е осмислила поведението си. Освен това, и студенти, и преподаватели са били много доволни от работата й.

Реакции в студентските среди

Акцията срещу преподавателката по английски е обсъждана от всички студенти и бивши студенти. на "Сейнт Ксавие". Повечето приемат реакциите на университета като "регресивни", но напълно в синхрон с протичащите моралистични процеси.

Бивш студент стартира петиция в change.org до министъра на образованието и събра 25 000 подписа. В петицията се настоява за извинение на асистентката и предприемане на дисциплинарни мерки срещу комисията за високомерно и неетично поведение, извън работните норми.

Десетки студенти от университета, облечени в черно, провеждат импровизиран мълчалив протест в университета, за да изразят солидарност с младата преподавателка.

"Това е напълно недопустимо. Защо трябва някой да се притеснява какво правят преподавателите в личното си пространство? Нашето лично пространство трябва да е неприкосновено", казват студентите.

Вижте кой се отказа от социалните мрежи и защо:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: