Траурната служба на Елизабет II трогна света

мин. четене

На траурната служба в Уестминстърското абатство присъстваха около 2000 гости, сред които държавни глави и монарси от целия свят. Присъстваха и стотици високопоставени лица, включително бивши премиери на кралицата, както и президентът на САЩ Байдън и френският президент Макрон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

В Уестминстърското абатство беше и Симеон Сакскобургготски, който е братовчед на кралицата. На церемонията присъства и датската ралица Маргрете II, която беше настанена точно срещу крал Чарлз III - в момента тя е най-дълго управлявалият монарх в Европа. Да отдадат последна почит бяха и императорът и императрицата на Япония, белгийският крал Филип и кралица Матилда, крал Вилем-Александър и кралица Максима от Холандия и крал Фелипе и кралица Летисия от Испания. 

В абатството, където се коронясват кралете и кралиците на Великобритания, включително и Елизабет II през 1953 г. (тя се венча тук за принц Филип през 1947г.), не е имало погребение на монарх от XVIII век. 

Траурната служба се водеше от неговия настоятел Дейвид Хойл. Проповед произнесе Кентърбърийският архиепископ (която носи и англиканския еквивалент на католическото "пръв сред равни" или primus inter pares) Джъстин Уелби. 

"Нейно Величество заяви на 21-вия си рожден ден, че целият й живот ще бъде посветен на служба на нацията и Британската общност. Рядко подобно обещание се спазва. Малко лидери са получили такава любов, каквато виждаме да получава и след смъртта й", каза той и добави, че всички, които служат ще бъдат обичани и запомнени, а онези, които се вкопчват във властта и привилегиите ще бъдат забравени.

Беше изпълнено специално поръчано хорово произведение, композирано от майстора на кралската музика Джудит Уеър и вдъхновено от непоклатимата християнска вяра на кралица Елизабет. Пяха всички присъстващи.  

Цялата страна запази мълчание за две минути. След това се чу химна, който вече е променен на "Бог да пази краля". Траурна мелодия беше изпълнена от личния гайдар на Нейно Величество. 

 

 

След края на службата гвардейците изнесоха ковчега от Уестминстърското абатство и той беше положен върху оръжеен лафет. Дългата пешеходна процесия премина през историческия център на Лондон до арката Уелингтън, където ковчегът се прехвърли на катафалка, която се отправи към Уиндзор.  Хиляди хора наблюдаваха процесията по пътя, за да изпратят кралицата.  

 

В 18.00 ч. ще има служба в параклиса "Сейнт Джордж", където се очакват 800 гости.  Имперската корона и златният скиптър ще бъдат свалени от ковчега. А в 21.30 ч. тя ще бъде погребана в тесен семеен кръг, като ще бъде положена до своя съпруг принц Филип. 

След четиридневно поклонение ковчегът, покрит със знамена и увенчан с Имперската държавна корона, беше изтеглен тази сутрин до Уестминтстърското абатство на лафет от моряци на Кралския флот. Начело на процесията бяха гайдарите и барабанистите на шотландските и ирландски полкове, заедно с членове на Кралските военновъздушни сили и гурките.   

Предаването на церемонията достига до 4 млрд. зрители по света. 

 

 


Още по темата: