Тоталната дискредитация на СЕМ

мин. четене

Съветът за електронни медии се дискредитира напълно след гласуването за нов генерален директор на БНТ. До избор така и не се стигна, след като на трите гласувания не беше излъчен победител. Това нямаше да е голяма новина, тъй като процедурата предвижда на поста да остане настоящият директор Емил Кошлуков за неопределено време. 

Скандалът обаче лъсна с гласуването на самите членове на СЕМ и връзките на някои от тях, довели не само до поста, а и до резултата от гласуванията им.

След проведените три гласувания нито един кандидат не получи необходимите минимум 3 гласа от петимата членове. Венелин Петков получи 2 гласа -  от Пролет Велкова и Симона Велева, Сашо Диков също 2 гласа - от Симона Велева и Соня Момчилова, а Емил Кошлуков получи само един одобрителен глас от Галина Георгиева. На третото гласуване "въздържал се" гласува Габриела Наплатанова, назначена в СЕМ от квотата на президента Румен Радев. Наплатанова, бивш дългогодишен репортер на бТВ и деляща военния ресор в телевизията с тогавашния си колега Венелин Петков, съобщи, че решението й е било обмислено.

Така конкурсът приключи и предстои да бъде свикан нов, а дотогава БНТ ще има служебен директор - Емил Кошлуков. И твърде вероятно е новият конкурс да се свиква по време на служебно правителство. А КОЙ стои зад всичко това, след като БНТ беше упреквана в политическа зависимост, нерегламентирани плащания от политически централи и политическо заглушаване...

Председателят на СЕМ Соня Момчилова определи, че нито един от кандидатите не е бил подходящ за генерален директор на БНТ, а Пролет Велкова сподели, че неуспехът да се избере нов шеф на обществената телевизия повдига въпроса: 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: