Темите днес: 24 ноември

мин. четене

Най-важните новини накратко: 

 

1. Предстои гласуване на промените в изборния кодекс в парламента

Народното събрание гласува спешно включване на промените в изборния кодекс в дневния ред за деня. От "Продължаваме промяната" поискаха прегласуване и проверка на кворума, но въпреки това решението бе взето със 120 гласа "за" основно от ГЕРБ, БСП и ДПС и 102 "против". Лидерът на "БОЕЦ" влезе в парламента за да изкаже личния си протест срещу връщането на хартиената бюлетина от депутатите.

2. Пети ден на Световното по футбол в Катар

Днес предстоят мачовете от група G между Швейцария и Камерун от 12:00 часа и Бразилия и Сърбия от 21:00 часа. В група H Уругвай и Южна Корея играят от 15:00 часа, а Португалия и Гана от 18:00 часа.

При вчерашните двубой от група F Мароко и Хърватска завършиха 0:0, а Белгия победи минимално Канада с 1:0. В група E Япония поднесе шумна изненада побеждавайки Германия с 2:1, а Испания разгроми Коста Рика със 7:0.

3. Украинските победители в Евровизия идват в България

Украинската група е на европейско турне на което събира средства в помощ на Украйна, съобщава БНТ. Първата им изява ще е утре 25 ноември в София в Joy Station. На следващия ден ще има изпълнение и в клуб Koppa във Варна. 

4. Турската армия ще влезе в Сирия

Президентът Ердоган заяви, че въздушните удари ще бъдат последвани от сухопътна операция, предава BBC. Турция търси възмездие за атентата в Истанбул преди няколко седмици, а операцията си навлича критики едновременно от Москва и Вашингтон.

5. Европейските градове даряват генератори на Украйна

Въпреки усилването на своите ПВО системи, руските атаки с крилати ракети продължават да сипят разрушения над електропреносната мрежа на Украйна. Вчера в страната бяха спрени ядрените електроцентрали, което предизвика още по-сериозен режим на тока. В отговор европейските градове обявиха кампания за дарения на генератори за Украйна.


Още по темата: