Темите днес: 23 ноември

мин. четене

Най-важните новини накратко: 

 

1. Европейският парламент ще гласува резолюция, която да обяви Русия за държава-спонсор на тероризма

Това ще последва примера на ПАСЕ и Парламентарната асамблея на НАТО, които вече гласуваха подобна резолюция. В този случай обаче, това ще има реални последици, като вероятно ще даде път и други европейски парламенти да приемат подобна декларация. Така множество руски граждани могат да бъдат поставени в черни списъци и допълнително санкционирани.

2. Четвърти ден на световното по футбол в Катар

Вчера Мексико и Полша завършиха наравно 0:0, като Левандовски пропусна от дузпа. Дания и Тунис също не си вкараха гол, а Франция се наложи категорично над Австралия с 4:1. Днес предстоят мачовете на Мароко и Хърватска от група F от 12:00 часа, както и на Белгия и Канада от 21:00. От група Е ще се проведат срещите между Германия и Япония от 15:00 часа и Испания и Коста Рика от 18:00 часа.

3. Сблъсъци в Китай заради тежките условия за нулев Ковид

Протести на работници са възникнали в най-голямата фабрика на iPhone в страната. Властите в страната прилагат драконовски мерки и за най-малката поява на заболял от ковид затварят цели фабрики и квартали, което тежко вреди на икономическото възстановяване на втората най-голяма икономика в света.

4. Украинските служби претърсиха руските манастири в Украйна

При проверката бяха открити големи количества пари, както и про-руска пропаганда. Продължава и проверката на съмнителни лица за връзки с Русия.

5. Българските F-16

Тази седмица депутатите в Народното събрание предстои да одобрят редица решения, които да позволят закупуването на втората партида от 8 самолета F-16 блок 70 за нуждите на българските ВВС.


Още по темата: