Темите днес: 19 ноември

мин. четене

Най-важните новини накратко: 

1. Случаите на Ковид-19 в Китай се увеличават.

Въпреки сериозните усилия на властите в затварянето вече и на паркове, случаите на Ковид продължават да растат. Политиката за "нулев Ковид" кара властите да затварят фабрики и бизнеси, което тежко нарушава на нормалните икономически процеси и тласка инвеститорите все по-далеч от Пекин.

2. Президентът ще връчи третия мандат след Нова година 

На консултациите вчера Румен Радев заяви, че ще връчи третия мандат евентуално през януари или февруари. Срещата с парламентарната група на "Демократична България" се превърна в сблъсък за позицията на България спрямо войната в Украйна, както и нуждата от въоръжаване на българската армия.

3.  Англия разби Иран с 6:2, Нидерландия победи Сенегал с 2:0, а САЩ и Уелс завършиха наравно 1:1

Продължават и различните политически сблъсъци. Играчите на Иран отказаха да пеят националния химн на страната, а играчите носещи лентата One love се отказаха от инициативата, след като бяха заплашени с жълт картон.

4. Продължават проблемите с АЕЦ Запорожие

Украйна обяви евакуация от Херсон, a екип на ООН инспектира ядрената електроцентрала в южната част на страната, която е и най-голямата в Европа. Според специалисти, последните обстрели на централата са били съвсем близо до реакторите.

5. Парламентарната асамблея на НАТО обяви Русия за терористична държава

Това решение бе взето с пълно единодушие и само ден преди Европейския парламент да гласува подобна резолюция. То последва и примера на ПАСЕ, която също прие подобна резолюция преди месец. В решението на НАТО се застъпва и нуждата от създаване на военен трибунал за руските престъпления в Украйна.

И още: ето нашите препоръки за изискана кухня, стилен гардероб, както и най-евтините дестинации в Европа в момента.


Още по темата: