Темите днес: 16 ноември

мин. четене

Най-важните новини накратко: 

 

1. Съмнения дали ракетата, която падна в Полша е руска

Продължават разследванията около инцидента с падналите ракети в Пшеводов, Полша. Американския президент Джо Байдън заяви, че едва ли ракетата идва от Русия.

 

2. НАСА успешно изстреля ракетата Артемис 1

За разлика от септември, този път всичко премина благополучно. Предстои ракетата да обиколи Луната и след около месец да се върне на Земята. Мисията е част от новата инициатива на НАСА за човек на луната.

3. Доналд Тръмп обяви своята кандидатура за президент

В своето изявление от неговото имение в Мар-а-Лаго бившия президент Тръмп сравни своите успехи с тези на своя съперник Джо Байдън и заявиви категорично своята кандидатура за изборите през 2024. Този негов ход на този етап е опит да изпревари основните си конкуренти в републиканската партия - основно в лицето на Де Сантис и Марк Пенс.

4. Почти всички участници в Г-20 осъдиха войната в Украйна

Повечето страни участващи във форума силно осъдиха руската агресия. Все още не е ясно дали Китай и Индия са подкрепили публикуваната резолюция, но техни изказвания също бяха негативно настроени към войната.

5. Днес ще се състои нова среща във формата "Рамщайн"

Инициативата е ръководена от САЩ и съюзниците от НАТО от началото на войната в Украйна. Срещите във военната база в Германия съгласуват как и с какво отделните държави ще подпомогнат военната кампания на Кийв срещу Русия. Продължават исканията от нападнатата страна да получи по-силни Reaper дронове, ATACMS ракети, които имат по-голям обсег от настоящите на HIMARS - 200км, срещу 60 км., както и самолети за украинските ВВС.


Още по темата: