Темите днес: 15 ноември

мин. четене

Най-важните новини накратко: 

1. Започва срещата на Г-20 в Индонезия

Основен фокус ще бъде войната в Украйна, като руският външен министър Сергей Лавров вероятно ще бъде обект на жестоки критики от страна на участващите световни лидери. Новият британски министър вече нарече войната в Украйна "варварска".

2. Очакваното изявление на Доналд Тръмп

Днес се очаква бившия американски президент да направи важно изявление, като най-вероятно това ще бъде неговата кандидатура за президент през 2024. Той вече се превърна в тежка фигура за Републиканската партия и въпреки сериозния обем от последователи, неговите кандидати на последните избори се представиха разочароващо.

3. България

Работната група по въпросите на Шенген ще проведе първа дискусия по предложението за резолюция на Съвета на ЕС за присъединяването на Румъния и България към Шенген.

От днес до Рождество Христово започват и Коледните пости. Чисто телесно ограничението от храна е най-строго в първата и последната седмица. След Никулден за разрешени и рибните продукти.

4. Украйна с допълнителен напредък по два фронта 

В източно направление към Сватове и Кремина ВСУ са с нова офанзива, руските власти в Кремина обявиха евакуация на местното население, което най-вероятно ще се ограничи до колабориращите с окупационната власт граждани. Вече има доста сведения, които засега са непотвърдени, че украинските сили са преминали Днепър.

Вчера също така в Ню Йорк ООН гласува резолюция, която признава Русия длъжна да изплати репарации на Украйна.

5. Ще бъдат обявени номинациите за награди "Грами" 

Очаква се националната академия за звукозапис да обяви нови пет категории. Те ще бъдат съобщени на живо онлайн в 9 часа местно време (16:00 българско). Бейонсе, Кендрик Ламар и Адел са топ фаворитите за най-много номинации.


Още по темата: