Темите днес: 14 ноември

мин. четене

Най-важните новини накратко: 

1. Херсон посреща ВСУ

Украйна започва дългата работа свързана с укрепване на присъствието си в Херсон, възстановяване на подаването на вода, ток и интернет. Володимир Зеленски обяви, че вече има открити масови гробове на военни и цивилни и поне 400 военни престъпления извършени в областта.
 

2. Турската полиция издирва извършителя на атентата на пл. Таксим

Взривът в центъра на Истанбул вчера изправи властите в Турция на нокти. Има вече шестима загинали, а вече има и заловен заподозрян.

3. Демократите запазиха контрол над Сената

След като републиканците се представиха доста по-слабо от очакваното, демократите в САЩ запазиха контрол върху Сената. Това ще има значение за Джо Байдън и неговата политика в Украйна и към Китай, като вероятно ще продължи в същата посока.

4. Джо Байдън се среща със Си Дзинпин днес

Утре започва срещата на Г-20 в Индонезия, а днес е дългоочакваната среща на Джо Байдън със Си Дзинпин, която ще има голямо значение за проблемите с Тайван, както и допълнителен натиск към Русия. Друга важна тема ще бъде и решение на икономическите спорове между двете държави, като евентуално решение ще даде глътка въздух на световната икономика.

5. Хаос в крипто света след колапса на FTX

Фалитът на платформата за обмен FTX предизвика шок на криптопазарите. Цената на биткойн спадна до най-ниските си нива от 2020 година насам.


Още по темата: