Темите днес: 11 ноември

мин. четене

Най-важните новини накратко: 

1. Руските сили отстъпват в Херсон, Украйна си връща поне дузина селища за един ден

Украинските сили са напреднали около 7 км в две направления в южна посока и са освободили над 10 селища за последните 24 часа, съобщава Ройтерс. Руските телеграм канали съобщават, че ВСУ вече е в предградията на града, с множество сведения за паника, бягство и украински артилерийски удари по бреговете на Днепър. От украинска страна има много сведения за тежко минирани пътища, което забавя техния напредък.

В опит за отмъщение за спрените евросредства Унгария също така блокира 18 млрд. евро помощ за Кийв и си навлече гнева на Брюксел.

2. Почти целият служебен кабинет ще участва в парламентарния контрол днес

Парламентарния контрол ще продължи шест часа. Председателят на НС Вежди Рашидов изрази съмнение, че това време ще бъде достатъчно и според него ще е необходимо поне два пъти толкова за да се отговори на всички въпроси.

Освен премиера Гълъб Донев, вицепремиерите Атанас Пеканов, Христо Алексиев и Иван Демерджиев, министрите Росица Велкова, Росен Христов, Александър Пулев, Илин Димитров, Весела Лечева, Георги Тодоров, Димитър Стоянов, Иван Шишков, Сашо Пенов, Николай Милков, Велислав Минеков, Росица Карамфилова-Благова, Явор Гечев и Никола Стоянов ще отговарят пред депутатите днес.

3. Събития от България

Бившият журналист и водещ на новините по БТВ Венелин Петков призна в разговор пред БНР, че над него е имало постоянен натиск от страна на ГЕРБ. След първоначалната новина, заглавието на публикацията в сайта на БНР бе променено за да отсъства името на партията.

"Демократична България" отново предложи на "Продължаваме промяната" обща коалиция, този път за местните избори.

Писателят Захари Карабашлиев подаде оставка от Народния театър. Това е пореден епизод след разразилия се скандал с политическите назначения в институцията.

Върховният касационен съд окончателно реши бившата районна кметица на Младост Десислава Иванчева да излежи 6г. присъда. За пореден път тя бе публично извеждана пред медиите веднага след обявяването на решението на съда.

4. Топ мениджъри напускат Туитър, регулаторите започват да се тревожат за платформата

Юоел Рот, директор сигурност на компанията е поредното топ лице, което напуска. Във вътрешна кореспонденция новият собственик Елон Мъск признава пред служителите, че ако не бъде въведена новата функция за платен абонамент, компанията може и да фалира. Федералната комисия за търговия в САЩ вече изрази загриженост около случващото се с Туитър.

5. Църквата днес почита св. Мина

Свети Великомъченик Мина войн, който се счита за защитник и закрилник на сираците, бедните, бездомните, пътуващите на дълъг път и на майките, които в този ден се молят за своите деца пред него. Римски войн, който приема християнството и бива посечен с меч при император Диоклециан и Максимин през 296 г., след като отказва да служи на идолите.


Още по темата: