Темите днес: 10 ноември

мин. четене

Най-важните новини накратко: 

1. Русия обяви изтегляне от Херсон

Късно вечерта министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви изтегляне на руските сили, които се намират на десния бряг на Днепър. Това маркира една от най-големите загуби на Русия от началото на инвазията в Украйна, като град Херсон бе единственият голям областен град, който руската армия успя да превземе. Кийв обаче приема новината предпазливо - вижте тук! В същото време беше съобщено, че назначеният от руските сили управител на областта Кирил Стремоусов е загинал в автомобилна катастрофа при бягство от града.  

2. Републиканците се приближават до мнозинство в Камарата на представители, битката за Сената продължава

Първоначалните резултати на междинните избори в САЩ са все още силно оспорвани. По всичко изглежда, че републиканците ще имат мнозинство в долната камара на американския Конгрес. Те имат 210 места, при необходими 218 за мнозинство. Останалите места, където гласовете все още се броят са предимно в силно оспорвани региони, затова никоя от страните не бърза да обяви победа или загуба. Изборите през 2020 показаха, че пощенския вот например е способен да обръща много резултати в последния момент.

Засега битката за горната камара - Сената е силно оспорвана и вероятно ще продължи до самия край на броенето на гласовете. По всичко изглежда, че високата инфлация е основната причина за загуба на гласове за демократите.

3. Народното събрание изслушва служебния вътрешен министър за охраната на границата

След трагичния инцидент при който нелегални имигранти простреляха и убиха български полицай близо до Българо-турската граница край Елхово две политически сили поискаха оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев - от ГЕРБ и от БСП. Предстои неговото изслушване днес в парламента, като охраната на границите и миграционния натиск са основните въпроси по които той ще отговаря.

4. България отбелязва началото на демократичните промени

На тази дата след вътрешни битки Централния комитет на Българската комунистическа партия отстранява Тодор Живков от поста генерален секретар на партията, който е и де факто най-високият в държавата. Това дава бавното начало на преустановяване на еднопартийния режим в страната. Няколко месеца по-късно през януари е премахнат чл. 1 от Конституцията, който гласи, че основен ръководен фактор в държавата е БКП. През юли 1990 се състоят първите свободни избори в страната след 1944 г. за Велико народно събрание и нова конституция. Отнема обаче близо 7 години за реални реформи, които да въведат пазарна икономика и да насочат страната към членство в ЕС и НАТО. 

Ето и един филм за поколението, за което 10 ноември не е просто дата от календара, а вододел.  

"Рискове и ползи от приемането на еврото" - дебат организиран от "Демократична България", който ще се излъчва на живо от 18:30.

Дебат за съдебната реформа - организиран от "Инициатива правосъдие за всеки" с представители на основните парламентарно представени партии от 18:30.

5. Молдова гони служител на руското посолство

Проевропейското правителство в Кишинев е под силен натиск от страна на проруски протести през последната седмица, които са насочени към президентката Мая Санду, като повод е високата инфлация. Вчера външното министерство на страната обяви служител на руското посолство за персона нон грата, като Русия обяви, че предстои да отговори. Страната иска да стане член на ЕС, но руския анклав в транзнистрия остава като основна ябълка на раздора.


Още по темата: