СУ остави Герджиков като ректор, но студентите надигат глас

мин. четене

Макар мнозина да чакаха оставка  не толкова заради изборната загуба, колкото заради дистанцирането му от теми като полицейското насилие над студенти по време на протестите, проф. Герджиков остава на поста си. Текущият втори мандат на проф. Герджиков изтича след две години. Днес стана ясно, че студентите обаче не са съгласни. 

В медиите беше разпространено отворено писмо, написано от студента от Юридическия факултет на СУ Тодор Илиев, който призова проф. Анастас Герджиков да подаде оставка като ректор на университета. Ето какво пише бъдещият юрист:

"Оценката Ви за работата на прокуратурата и КПКОНПИ като "прилична" буди съмнения относно обективността Ви. Разбирането на голяма част от българското общество е, че именно те са щитът, пазещ корупционните практики на кръговете около двете политически партии, от които получихте най-широка подкрепа на изборите.

Смятам, че причините за оставката Ви са очевидни. На първо място - политизирането на университета като институция.

Фактът, че Вие продължихте да заемате ръководния пост във висшето учебно заведение по време на активната си предизборната кампания за президент на Република България, макар и в отпуск, е безспорно доказателство в подкрепа на това твърдение. Нещо повече – Вие се възползвахте от авторитета на университета за постигане на лични и политически цели. Не е за подценяване и фактът, че всичко това имаше за цел изпиране на заслужено уронения имидж на ПП ГЕРБ.

Като участник в протестите от 2020 г. не мога да не определя като срамно присъствието на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов в предизборната Ви кампания. По време на същите тези протести, докато г-н Маринов заемаше въпросния пост, Ваши студенти бяха брутално пребити от силите на реда зад колоните на Министерски съвет. Доказателства за това бяха излъчените по всички национални медии. Считам, че здравето, свободното изразяване на позиции и просперитета на студентите трябва да бъдат приоритет за всеки ректор, а не личните, политически и партийни цели."

Снощи тихомълком Общото събрание на Софийския университет остави проваления като кандидат за президент досегашен ректор Анастас Герджиков на поста му. Делегатите не са пожелали приготвената от него оставка, но пък са получили бонуси със заповед, разписана в деня след изборите.

Това се е случило в отсъствието на медии, без предварително съобщение и без задължителните напоследък стриймове, въпреки че Общото събрание се е провело онлайн. В заседанието на върховния колективен орган на университета са се включили 336 регистрирани участници.

Съобщение, публикувано вчера само в сайта на СУ, без да е разпространено чрез социалните мрежи, нито да е изпратено до медиите, гласи следното: "Ректорът на Софийския университет запозна членовете на Общото събрание с мотивите си да се кандидатира за президент на Република България. Той изрази готовност веднага да подаде оставката си, ако Общото събрание смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Софийския университет."

"Членовете на Общото събрание подкрепиха ректора и изразиха общо мнение, че трябва да продължи мандата си."

Бонуси за делегатите

Един друг детайл привлече вниманието около Общото събрание на СУ, освен липсващата оставка на Герджиков. Дали е случайност или пък е награда, но малко след официалното съобщение за оставането му на поста, се разгласи и информацията, че ректорът е издал заповед всички преподаватели да получат еднократно допълнително трудово възнаграждение – 50% от стандартната си заплата.

Това ще се случи на базата на заповед от 22.11.21 г., като бонусът ще е изплатен на 1 декември. 

Първа за неочаквания финансов стимул заговори преподавателката от Факултета по журналистика и масова комуникация доц. Жана Попова. В отворена за всички публикация във Facebook тя написа:

"Днес ректорът на СУ е изпратил заповед, с която да ни бъде изплатена допълнително 50% от основната заплата.

Това е заплащане, което никой от нас не може да откаже и да върне на раздаващия го."

Според Попова това е "представа за академичната общност, която няма нищо общо не само с възвишените цели на нашия университет, но дори се разминава с нормалността!"

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила

Още по темата: