Смут при появата на гвардейците ни в Париж

мин. четене

Със смут беше посрещнато участието на българските гвардейци на военния парад на „Шанз Елизе“ в Париж по случай Националния празник на Франция – Деня на бастилията. Гвардейците маршируваха с автомати „Калашников“, вместо с досегашното си снаряжение и това беше забелязано от масовата публика.

Макар да бяха определени като най-красивите гвардейци в парада, в социалните мрежи основно беше обсъждано защо са избрани автоматите и каква е символиката на този акт. 

На страницата на Иво Божков в публикация по темата се изляха редица коментари, сред които, че автоматите са руско творение, но пък надеждно и евтино.

Иначе парадът по случай 14 юли започна с преминаване на авиационната група "Патрулите на Франция", която обагри небето във френския трикольор - червено, бяло, синьо. Парадът се провежда в стратегически момент, когато войната в Украйна е основна тема на обсъждане в Европа. 

Френският президент Еманюел Макрон поздрави военните от военния си автомобил по булевард "Шанз Елизе", а речта му пред две от водещите френски медии е в специфичен момент на сложна вътрешнополитическа обстановка след неуспеха на партията на Макрон на последните избори да спечели абсолютно мнозинство в долната парламентарна камара.

Общо около 6300 души участваха в парада тази година, от които 5000 бяха участниците в пешия марш. В парада се включиха и 64 самолета, един дрон, 25 хеликоптера, 200 коня и 181 моторизирани превозни средства.

Освен България, в пешия марш в рамките на парада участваха още 8 страни - Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. След тях преминаха и френски военни, разположени неотдавна на Източния фланг на НАТО.

По време на парада беше представена и нова френска военна техника - блиндираната разузнавателна машина "Ягуар", блиндираните машини от ново поколение "Грифон" и дронът "Рийпър", използван срещу джихадисти в Сахел.

В парада участваха и 14 части от военноморските сили, които тази година отбелязват 400 години съществуване. За първи път в историята си в парада участваха и следователи от киберзвеното на френската жандармерия.

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: