С поглед вечно вперен, ама в чуждата паничка

мин. четене

Видео, което показва обяда на украински бежанци, разбуни духовете за това какво се дава като прехрана на хората, намерили втора родина в България. Еднократна кутия с омлет и зелена салата плюс кофичка кисело мляко и хляб може за някои да изглежда мизерна храна с изчислена себестойност от 2,50 лв., но всъщност е мечтан обяд за много българи, чийто порцион далече не достига тези дажби нито на протеини, нито на свежа храна.

Виждали сме български пенсионери, повечето от които с над 40 години трудов стаж как си броят стотинките и какво купуват за днешните 5 инфлационни лева, а изборът – месо или лекарства остава като тъжен рефрен.

 

17.05., Вторник. Днешният обилен обяд на един украински бежанец. Себестойност - около 2,50 лв.

Posted by Momchil Mikov on Tuesday, 17 May 2022

Въпросът обаче е доколко хотелиерите се стараят да осигуряват достоен храноден на украинските бежанци, за които държавата отдели 48 млн. евро от 148-те млн. евро помощ от ЕС. Припомняме, че хотелиерите получават по 40 лв. на човек за настаняване и изхранване, като в това число същите пари се получават и за малки деца, и за възрастни хора, а бежанците са предимно жени и деца.

Здравните осигуровки на украинските бежанци ще са на стойност близо 49 млн. лв., съобщиха от Здравното министерство, а по техни сметки, здравната грижа за тези лица до края на 2022 г. ще струва на държавата ни 38,5 млн. лв. За първите 2 месеца на следващата година ще са нужни още 10 млн. лв.

Близо 260 000 украински бежанци са влезли в страната ни до момента. Над 103 000 от тях са решили да останат у нас и са регистрирани за временна закрила, като така придобиват здравноосигурителни права за една година. В този срок украинските бежанци се очаква да започнат да се самоиздържат с някои бегли и неубедителни мерки, прехвърлени в полето на работодателите.

И докато повечето хора правят кръчмарски сметки колко много пари се изливат по сметките на хотелиерите, някои от тях

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: