С домашни любимци и възглавници руските дипломати отлетяха за Москва

мин. четене

Седемдесет служители в дипломатическите мисии на Русия у напуснаха България около 18:00 вчера. С тях отпътуваха и семействата им, като така общо напусналите страната станаха около 200 души. 

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България гони 70 руски дипломати и служители на посолството. Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова постави ултиматум на София да промени решението си и заяви, че Москва обмисля затваряне на руското посолство.

Около 13:00 часа вчера двa държавни руски самолета, Ил-96 и Ту214, кацнаха на летище София. В същия час започна и извозването на руските граждани към летището, където имаше имаше засилена полицейска охрана. 

Някои от руските граждани бяха с домашните си любимци. Една жена носеше в ръцете си възглавницата, а мъж беше с тениска с лика на Владимир Путин. Повечето руски граждани отказаха коментар, а някои заявиха, че са “благодарни на правителството на България”, че вече не работят в посолството в София.

Пълномощният министър на Руската федерация у нас Филип Воскресенски заяви пред медиите, че нито един от тези, които са експулсирани, не е работил срещу България, а за развиване на отношенията между двете държави. Той определи действията по експулсиране за "незаконни" и без основание. 

На въпрос дали мисията в София ще бъде закрита, той отговори, че това ще реши президентът на Русия.


Още по темата: