Публичното говорене вдясно - време за промяна

мин. четене

“Моите колеги редовно ме критикуват, че говоря твърде сложно” - това сподели Христо Иванов в интервю на Георги Любенов по БНТ по повод изтеклия запис от рутинна среща на парламентарната група на "Демократична България".

Записът беше обявен от Слави Трифовов за "скандален" и затова той побърза да изтегли групата на “Има такъв народ” от преговорите за ново правителство. Няколко дни по-късно вече никой не помнеше за какво става дума, но това бе претекст за пореден път ИТН, една от партиите на промяната, да рита, псува и хапе на поразия. 

“Скандален е, защото никой в тях не минава с 200, не говори за ПКП и се съветва с другите” – бяха най-общо реакциите в социалните медии. 

Но ако има нещо любопитно около записа, това не е какво и как говори Христо Иванов в него, а това, че всъщност и той, и всички останали лидери на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" в действителност носят със себе си сериозно притеснение при публичните си изяви. Този перфекционизъм и страх да не бъдат "попилени" от собствените си избиратели заради непремерени думи или реакции, или дори заради най-малката грешка, трови тяхната публична реч и стопира възможността им да са автентични, разбираеми и директни – както явно звучат по време на рутинните си срещи с колеги.

Пречи им да достигнат до хората.

Неотдавна в коментар по Дарик радио Константин Вълков, който имаше нерадостната задача да вземе интервюто за "МАКЕДОНИЯЯЯ", също отбеляза, че основната пречка пред градските партии е притеснението им да не кажат нещо неправилно. Да не сбъркат нещо в прецизната си реч, една спъваща политическа коректност, която разделя подобни политици от избирателите. 

Коментарът беше направен по време на дебат за ролята на фалшивите новините и популистите, които говорят каквото си искат.  Вълков обобщи, че този сковаващ страх от грешка на политици като Иванов накланя везните в полза на безотговорни политици, които в крайна сметка получават подкрепа.

Това е ужасно. 

Вече е ясно, че правителство в рамките на 47 НС няма да има - БСП връща мандата, а предизборната кампания  вече започна. Лидерите на демократичната общност имат около три месеца преди вота, в които да изчистят проблемите в комуникацията с избирателите. А те не са технически - не са свързани със стойка, език на тялото, дикция и правоговор, а с нагласата и съзнанието.  

 


Още по темата: