Позиция: Не бежанците са ни виновни за наводненията

мин. четене

Докато държавата се опитва да реагира на бедствието в Карловско, а десетки доброволци се организират да отидат на място и да помогнат, в социалните медии тече нова яростна дискусия. Основният въпрос в нея е защо държавата не отпусне на бедстващите българи настаняване в хотели, както на украинските бежанци. 

Отново проблемът се прехвърля от болната глава на здравата и вместо да се търси истинският виновник за наводненията, задръстените от боклуци корита на реките и изсечените гори, гражданската енергия се насочва в посока украинските бежанци. 

Чувстваме се длъжни да припомним, че помощите от 40 лв. на човекоден в хотели по българското крайбрежие бяха отпуснати, за да се спаси туристическия бранш след ковид кризата. Второ, тези пари реално малко след началото на кампанията дойдоха по линия на Европейския съюз, целево, в размер на 148 милиона евро. Украинците не са смятали, че им се полагат, просто взеха това, което България им предложи.

Трето, последно - проблемите с отводняването и безконтролната сеч, липсата на застраховки, безкрайната алчност и зависимостта на хората от всякакви местни дерибеи е основната причина за бедствието, не бежанците. 


Още по темата: