Още 4 изумителни космически снимки от "Джеймс Уеб"

мин. четене

НАСА показа още 4 зашеметяващи снимки, направени от телескопа "Джеймс Уеб", след като по-рано американският президент Джо Байдън представи първата цветна снимка, направена от най-мощния телескоп в света. Тя показа "прашинка" от космоса, на която е запечатана и светлина от малко след Големия взрив, който се е състоял преди 13.8 милиарда години.  

Ето какво виждаме на изображенията:

"Квинтетът на Стефан" (Stephan's Quintet) – намира се на ​​около 290 милиона светлинни години, в съзвездието Пегас. Това е първата компактна група галактики, открита през 1877 г.  

 

Мъглявина Южен пръстен – планетарна мъглявина – разширяващ се облак от газ, заобикалящ умираща звезда. Намира се на приблизително 2000 светлинни години от Земята.

 

 

Мъглявината Карина – намира се на приблизително 7600 светлинни години в южното съзвездие Карина, мъглявината Карина е една от най-големите и ярки мъглявини в небето.

 

 

The James Webb Space Telescope е съвместен проект на НАСА, Канадската космическа агенция и Европейската космическа агенция на стойност 10 милиарда евро. Той е направил 5 снимки, които които очертават пътуването на човечеството през космическата история - от газови планети до масивни мъглявини.  

В края на декември миналата година Телескопът "Джеймс Уеб" потегли на историческа мисия в космоса след няколко отлагания. Ракетата-носител "Ариана 5" бе изстреляна по план от Куру, Френска Гвиана на 25 декември. Проектът е замислен да наблюдава звездни обекти на близо милион и половина километра от Земята. Целта е да бъдат открити най-ранните възможни звезди, за да се разбере историята на Вселената. 


Още по темата: