Нов кабинет = нови избори?

мин. четене

В политическото лято на надеждата колко надежда има на везните за съставяне на устойчив нов кабинет на фона на все по-ясните за всички ни предсрочни парламентарни избори? В търсене на подкрепа сред латентните депутати в настоящия парламент „Продължаваме промяната“ продължават и да убеждават колегите си във възможностите да се постигне баланс в и без това нестабилното политическо статукво.

Погледнато извън парламентарно представената палитра, социологически проучвания показват, че евентуално голямо разместване не би следвало да настъпи, ако есента се проведат нови избори. Възможният нов играч е партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, но тя не показва заявка за убедително мнозинство, нужно за появата на значителен политически играч. Тоест мулитпицирането на същата пъстра политическа черга води до същата безпътица и абсурдни по съществото си коалиции. Но това пък е представителното мнение на избирателите. Точно тук е въпросът – избирателите стават все по-малко заинтересувани от политиката въобще и спадът в избирателна активност е най-добрият барометър за политическата немощ през последните години.

Но какъв би бил смисълът от усилието за съставяне на нов кабинет, ако евентуалното крехко мнозинство се задържи месец-два или пък три? Какъв е политическият хоризонт, към който се стремим?

В петък Асен Василев - кандидатът за нов премиер на мандатоносителя, каза, че 6-месечният план за управление има за цел не да прескочи войната (в Украйна), а да покаже, че в такива малки срокове със смели решения може да се постигне много в държавата. Впрочем, самият Василев изрази мнение, че войната ще продължи поне 4-5 години. Но на дневен ред са кризите, с чиито ефекти вече се сблъскваме – инфлация, енергийна криза, диверсификация на източниците, продоволствена криза, военизирането на Европа и подготвянето за дислоциране на 300 000 войници във висока готовност в източната част на континента, което е безпрецедентно от времето на Втората световна война.

Василев очерта визия за действие на евентуалното правителство ПП2 като повтори целите и на първия кабинет: борба с корупцията, смяна на регулаторите, смяна на главния прокурор, въвеждане в действие Плана за възстановяване и развитие.

А Слави Трифонов в типичното му Фейсбук съществуване се възмути на факта, че от ПП търсят подкрепа в средите на „Има такъв народ“, след като партията остана толкова проскубана, че като че ли само Тошко Йорданов остана на кораба. Той обикаля самоотвержено всички тв студия, нямайки време дори да смени  тениската и сакото си, далеч от суетата и крещейки: „Дръжте крадеца!“. Все по-неубедително, а и зарядът му спада все повече.

Дипломатическият скандал с Русия като фактор

Дипломатическият скандал с Русия усложни още повече политическата ни действителност, след като и досегашният коалиционен партньор БСП се дръпна рязко поради известните на всички ни геополитически ориентации. Но това слага на масата още една тежест, която клони повече встрани, отколкото да помага на везните за възможен нов кабинет.

В парламента роенето на независими депутати продължава с пълна сила и очаквано тези имена може би ще подкрепят евентуалният кабинет ПП2. Но това стабилно ли ще бъде? Отново темата се измества в разговори не за имена на министри, а за политики, около които и 4-партийната коалиция едва се договори с кисела усмивка в името на властта.

Най-интересният момент за мен като наблюдател беше плахото подаване на ръка на ГЕРБ, които през последните седмици тихомълком спасяват положението при гласуванията на ключови закони в парламента. Но има ли някой, който да иска такова партньорство, след като именно „Продължаваме промяната“ дойде на вълната от протести срещу ГЕРБ, окупирали властта в продължение на 12 години?

Какви са заявките:

Независимите депутати, напуснали "Има такъв народ", по-скоро ще подкрепят правителство с премиер Асен Василев, каза Георги Георгиев от групата на вече отделилите се. Работна група с тяхно представителство вече се срещна с представители на ПП. В разговорите поне в публичното пространство непрекъснато се говори за морал и съвест и много се опасявам, че стойността на тези думи съвсем скоро ще девалвира.

Депутатът Елена Гунчева, която напусна групата на "Възраждане" все още не е се е присъединила към независимите.

БСП и „Демократична България“ участваха в разговорите с ПП и двете партии обявиха готовност да участват в ново правителство. Настоява се обаче за нов начин на взимане на решения. Разговорите продължават и в следващите дни, но няма да бъдат обществено достъпни.


Още по темата: