Нито от Виена, нито от онзи ден

мин. четене

Виенчани протестират срещу медицинския фашизъм, Ковид мерките и задължителните ваксини, но не във Виена, а на Манежния площад в Москва. През 1991 г. 

Кремъл е отрязан. Просто ей така. За по-удобно. Жонглира се и с цифри свободно. 

Дори може да не е Виена, а Ротердам. 

Окей, Москва е, но е концерт на Металика. 

Такива бяха общо взето фазите на достигане до истината за произхода на снимката, чрез която все още се разпространява манипулирана информация във Facebook. 

А протести в много държави действително има. Нямаше нужда да се нагнетява напрежението с фалшиви кадри. Видеа и кадри от Нидерландия, Австрия, Хърватия, Белгия говорят достатъчно красноречиво за недоволството на мнозина - десетки хиляди, но не и 300 000, както гласяха някои фалшиви информации - срещу ограничителните мерки за неваксинирани. 

Историята на снимката обаче е друга.

Като част от Перестройката Михаил Горбачов изразява принципно съгласие с декларациите на републиките за суверенитет, но отстоява тезата за ползата за всички от запазването на общата държава. На 17 март 1991 г. в страната се провежда референдум за запазване на общата държава – 77 % от гласувалите подкрепят предложението за "обновена федерация на суверенните републики", но Армения, Естония, Литва, Латвия и Молдова бойкотират референдума.

Седмица преди референдума, на 10 март се провежда и най-големият антиправителствен митинг в цялата история на съветската власт. Той е в подкрепа на Борис Елцин, президент на Руската съветска федеративна социалистическа република, най-голямата по площ и население република на Съветския съюз със столица Москва, която също така е и столица на СССР. Така фигурата на Елцин излиза на преден план в хода на историята.

Именно този митинг виждаме на снимката, разпространявана манипулативно от вчера.

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила


Още по темата: