Над 1300 протестиращи са арестувани в Русия

мин. четене

Протестите срещу обявената от Путин частична мобилизация в Русия не само не стихват, ами се ожесточават. Ожесточава се и реакцията на властите, над 1000 човека са арестувани по данни на неправителствената правозащитна организация ОВД-Инфо, която публикува в реално време списъци с хората, задържани от полицията.

Големи демонстрации против решението за мобилизация имаше в Москва, на знаковата улица Арбат, както и на Исакиевския събор в Санкт Петербург. Съобщава се за протести и в градове в Сибир, Урал и Далечния Изток, съобщава Настоящее время. Силите на полицията употребяват груба сила, но демонстрантите не се отказват. Чуват се и скандирания "Не на войната!" и "Путин - в окопите!"

Призив за протести срещу мобилизацията дойде и от излежаващия присъда опозиционер Алексей Навални, както и от младежката организация "Весна", която дори успя да организира поход от Далечния изток до Москва. В Телеграм има съобщения и за митинг в Грозни, на който чеченски майки протестират срещу мобилизацията, но биват разпръснати от силите на Кадиров. Стотици хиляди подписи са събрани в петиция срещу войната.

В същото време верни на режима плашат демострантите, че те първи ще отпътуват за фронта.

 

 

 


Още по темата: