Мнения: Служебният кабинет е готов да подари служебна победа на Газпром

мин. четене

До дни правителството ще поднови преговори с "Газпром", стана ясно от думите на служебният министър на енергетиката Росен Христов в сутрешния блок на Нова телевизия. 

На основните критики от политици, юристи и експерти, че ако България поднови доставките на руски газ, държавата може да загуби потенциално арбитражно дело, Христов отвърна в телевизионния ефир, че е вероятно "Газпром "да осъди България. 

Това доведе до бурна реакция в социалните мрежи. След вчерашното подобно изказване на министъра на отбраната за втори път висш представител на правителството прави такива изявления. 

Правният експерт Методи Байкушев, който е представлявал България в подобни дела, заяви, че за първи път представител на държава публично заявява, че страната може да загуби потенциално дело, като с думите си поставя страната именно в такъв риск в потенциално дело.


Бившият български посланик в Москва Илиан Василев също публикува пост по темата, с който напомня, че служебният кабинет е спрял да дава заявки за газ - нещо, което предходното правителство правеше до последния си ден на власт. Липсата на такива заявки също поставя страната в силно уязвима позиция при евентуално дело.

 

 

"Нека не се преструваме, че това говорене е в обществен интерес, защото единственият сигурен резултат от него е засилване на позицията на руската страна в евентуално арбитражно дело. Достатъчно е да си спомним (или ако не помним, да прочетем сагата около делото на "Атомстройекспорт" срещу НЕК за АЕЦ "Белене". Traicho Traikov има хубав коментар по темата", написа Калоян Стайков от Институт за енергиен мениджмънт.

През последните дни ни заливат със заплахи, че ни чака арбитражно дело за неизпълнение на договора с "Газпром експорт" и...

Posted by Kaloyan Staykov on Thursday, 25 August 2022

Яростна е и позицията на политолога Огнян Минчев. Той нарича служебния кабинет "марионетна група, управляваща България в полза на Кремъл" и продължава: "Това се случва пред очите ни и се прави с чудовищна наглост предвид международните позиции и отговорности на България. Това поведение унижава пряко всеки български гражданин. "

Така по всичко личи, че след като служебният кабинет на Румен Радев отказа 6 от 7-те танкера с газ под предлога, че няма налична инфраструктура за доставянето му, както и че компаниите са отказали да удължат офертите, изглежда, че властта най-вероятно ще форсира доставки от Газпром в най-близко време, каквото и да й струва.


Още по темата: