Мълчанието на агнетата

мин. четене

Реакциите на проруски настроените коментатори в публичното пространство - както в София, така и в Москва, силно охладняха след успешната украинска контраофанзива през последната седмица.

Отявлени и шумни русофили като Петър Волгин - известен с противоречивото си предаване "Политически НЕкоректно" в ефира на БНР, вече шести ден пази пълно мълчание. 
 

За сравнение: последната му публикация е от края на август, когато саркастично пита: "непобедимата украинска армия превзе ли вече Москва?".

Някои, като експертът по сигурността Николай Марков, са на сложното мнение, че руска войска в Украйна няма, но има военна операция, чиято цел не са украинските военни. Мнението му силно нашумя във фейсбук групите и бе повод за доста проукраински настроени потребители да коментират с шеги по негов адрес.

 

Други, като Христина Коемджиева, тълкуват задния ход на руснаците, като стъпки напред.
 

Объркването не е само при тях. В руските държавни канали също цари липса на единодушие и ясна опорна точка за конкретното състояние на руската армия. Затова вече започнаха и взаимни обвинения, търсене на вина и дори гласове за изтегляне и примирие.


Дори и най-отявлените пропагандатори на Путиновия режим обаче направиха остър завой. Така например Маргарита Симонян, която само преди няколко месеца насърчаваше Русия да унищожава цялата гражданска инфраструктура на Украйна, точно ден след като руски ракети унищожиха най-големия украински ТЕЦ, публикува пост, в който приветства завръщане към "нашето общо минало, където всички сме заедно". 


В самите руски телеграм канали, в които в началото на контраофанзивата имаше общо послание: "Без паника!", общата линия тези дни е една: извършващите контраофанзивата са войски на НАТО. 
 

 


Още по темата: