Митроматумът - има ли живот след него?

мин. четене

Взаимоотношенията между България и Русия навлязоха в нова гореща фаза след експулсирането на 70 руски дипломати и поставения ултиматум от посланик Елеонора Митрофанова България да промени решението си до 12:00 в петък.

Откъде започна всичко?

Първо във вторник Кирил Петков обяви в кулоарите на Народното събрание, че България ще отзове 70 депутати. Причината - дейност несъответстваща на дипломатическия етикет (шпионаж) и липса на реципрочност в размера на дипломатическите мисии. 

Така в сряда бе забелязан дим, идващ от двора на руското посолство. Обикновено това е стандартна практика при унищожаване на голямо количество документация. Преди атаката срещу Украйна в нощта на 22 и 23 февуари такъв дим имаше и над руското посолство в Киев.

Със сигурност това не бе дим без огън и в четвъртък руското посолство в лицето на Еленора Митрофанова реагира с ултиматум към българските власти - или обрат в действията до 12:00 часа на 1 юли или преустановяване на дипломатическите отношения. 

Това разбуни духовете до краен предел в и без това нажежената обстановка след гласувания вот на недоверие на кабинета Петков. 

Реакциите преди

Първоначалните реакции бяха силни и предимно от средите на десните и про-западни кръгове в България - от портрети на Кирил Петков в поредица с тези на Стамболов и проф. Цанков (и двамата с ключово участие при отстояване на българската независимост от Русия - с прекъсване на отношения поради несъгласие със Съединението 1886-1896, втория - от 1919 до 1934).

От управляващите министърът на електронното управление от квотата на ДБ - Божидар Божанов напомни и грубите вмешателства на Русия от последните няколко години - взривовете във военни складове, както и опитът за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. 

Журналистът Йово Николов в своя фейсбук профил акцентира и на ключова реплика, която посланник Митрофанова изпусна при обявяването на ултиматума си: 

 

Министърът на отбраната също бе лаконичен в своя коментар сутринта пред БНТ - “чашата преля”. Бившият шеф на Национална разузнавателна служба не скри критиките си към “Продължаваме промяната” за начина по който властта е процедирала, но пълно подкрепи българското правителство. 


Още по темата: