Министърът отличник

мин. четене

В края на живота на кабинета Кирил Петков равносметките напират отвсякъде. И докато всяка партия изтъква своите постижения като част от вече започналата си предизборна кампания, най-новосформираното министерство надмина всички по продуктивност и прогрес в процесите, които наистина бяха отлагани с десетилетия. И всички оценяваме постигнатото.

Министър Божидар Божанов, досегашен министър на електронното управление, направи отчет на своето ведомство като отбелязва, че само за 7 месеца е свършена повече работа за електронната идентификация, отколкото за последните 5 години. 

Ето и част от постиженията, извършвани от него и екипа му – това беше публично проследимо, за което наистина заслужават похвала.

Отпадна задължението за заявяване с квалифициран електронен подпис.Отпаднаха удостоверенията, така че гражданите да не са куриери на администрацията.

Администрацията сама започна да напомня за изтичащи срокове на документи и беше създадена възможност за изцяло електронно връчване на фишове, актове и наказателни постановления. Намалени бяха таксите за предоставяне на административни услуги по електронен път. Въведена беше антикорупционна прозрачност като всички плащания, които държавата е правила от 2006 г. досега бяха публикувани.

Прието беше решение на Министерския съвет за публикуване на данните от системата на кадастъра в отворен, машинночетим формат.

Киберсигурност за държавата

Повишено беше нивото на киберсигурност в държавната администрация, за да бъдат защитени институциите в среда на нарастващ риск. В това число беше организирано провеждането на тестове за проникване от висококвалифицирани доброволци. Съвместно с ГДБОП бяха блокирани 45 000 IP адреса от Руската федерация, свързани със злонамерена активност. Затворени бяха редица отворени портове в мрежата на държавната администрация, които създаваха риск от проникване.

Създаден беше и Национален координационен център за киберсигурност.

Абонирани бяха институциите за безплатни известия за изтекли пароли на държавни служители.

Мигрирани бяха над 130 ключови администрации към Защитения интернет възел на държавата, гарантирайки по-високо ниво на сигурност. Извършен беше преглед на предоставените достъпи до лични данни от регистри и го съгласувахме с Комисията за защита на личните данни.

Най-накрая наченки на здравна реформа през дигитализация

Министерство на електронното управление може да се гордее, че най-накрая след толкова години започна дигитализацията в здравеопазването. Така експертите подпомогнаха Министерството на здравеопазването с ускореното въвеждане на електронно здравеопазване в това число въвеждане на електронни рецепти и електронни направления. Също и електронни направления за болница като по този начин се отрязва възможността за злоупотреби със Здравната каса.

МЕУ подпомогна и Mинистерство на правосъдието в инициативите им за електронизиране на регистри в сектор “Правосъдие”.

Подпомогнаха и Агенция “Пътна инфраструктура” в анализа на проблемите с тол-системата и тяхното решаване.

Съвместно с други институции подготвиха първия етап на електронизирането на трудовите книжки и вече са започнати следващите стъпки.

Работи се по изготвяне на платформа за дигитализиране на издаването на разрешителни за работа, която да улесни и ускори процесите между администрациите и бизнеса.

Всички инициативи, предложения и идеи на Министерство на информационното управление може да видите тук:

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: