Медведев: "Всяко посегателство над Крим означава Трета световна война"

мин. четене

„Всяко посегателство на полуостров Крим от страна-членка на НАТО може да представлява обявяване на война на Русия, „което може да доведе до Трета световна война“. Това каза бившият руски президент Дмитрий Медведев, предаде Ройтерс.

„За нас Крим е част от Русия. А това означава завинаги. Всеки опит за посегателство върху Крим е обявяване на война срещу страната ни“, каза Медведев пред новинарския сайт „Аргументи и факти“.

„И ако това се прави от страна-членка на НАТО, това означава конфликт с целия Северноатлантически алианс; Трета световна война. Пълна катастрофа.“

Сега Медведев е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Той добави още, че ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, Русия ще укрепи границите си и ще бъде „готова за ответни стъпки“ и това може да включва перспективата за инсталиране на хиперзвукови ракети „Искандер“ на техния праг ".

Изказванията на руски официални лица звучат още по-гръмко в навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид от 28-30 юни. Срещата е историческа не само заради течащата война в Украйна на европейска територия, а и заради очакваното разширяване на Алианса и обявяване на нови военни стратегии на военния блок предвид новата ситуация. България е представена на срещата от президента Румен Радев.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: