Малките скандали на голямото Съединение

мин. четене

След призивите за помощ, към които се присъединихме и ние, От града, стотици хора се стекоха в тежко пострадалите села в Карловска област.

Сред тях навръх Съединението бяха и двамата кандидати за народни представители от   Демократична България - сценаристът Теодор Михайлов и Елисавета Белобрадова - известна под псевдонима "Летящата козила Ерато". Снимката, която двамата споделиха, първоначално събра огромно количество реакции, доста от тях противоречиви. 

 

Това принуди Теодор Михайлов да изтрие снимката от профила си във Фейсбук.

По-късно през деня стана ясно, че и бившият премиер Кирил Петков също е сред доброволците:

 

 

На снимките в профила на "Продължаваме промяната" беше и Никола Минчев, който се включи в разчистването на един от засипаните с тиня дворове в с. Богдан:

 

 

Освен реакции в социалните мрежи от страна на представители на ГЕРБ и ВМРО на включването на Петков като доброволец в Карловско, привърженици от организация "Общностъ съ идеалъ" публикуваха видео, в което се вижда как  техни представители се опитват да конфронтират с бившия премиер Кирил Петков. 
 

 

Клипчето бързо насъбра популярност и близо 600 лайка и 14 хил. гледания за един ден. Според критиците  обществената активност на лидерите на ПП е мотивирани изцяло от желание за PR, макар с изключение на няколко снимки от албума на ПП, никой от тях не сподели фотосите на собствените си профили.

През това време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе в компанията на Лили Иванова, която предстои да открие ремонтирания летен театър в старозагорския парк "Аязмото".
 

Може би най-силна реакция  в празничния ден обаче предизвика присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на тържествата в Пловдив. Освен всичко друго тя бе застанала плътно зад президента Румен Радев.

Припомняме, че Русия е основния противник на Съединението между Княжество България и Източна Румелия през 1885 година и мотивира Сърбия да започне война срещу България. Резултатът е прекъсване на  дипломатически контакти между България и Русия в продължение на 10 години.
 

Така в един ден пълен с емоция, противопоставяния и страсти България отбеляза Съединението.


 


Още по темата: