"Мафията спечели битка, но ще загуби войната" - реакциите

мин. четене

22 юни 2022 г. е датата на първия успешен вот на недоверие в историята на България като демократична страна. Всички знаем какво се случи там, видяхме и разликата между двете множества хора. Едното беше действително множество и лицата на присъстващите си бяха човешки. Другото беше демонстрация на тъмна власт и на това, какво могат да направят с бедните (и духовно) човеци едни 50 лева. 

"Вотът мина. Възраждане и ДПС заедно напуснаха залата. Заедно." Това написа минути след срамния ход на онези 123 депутати народната представителка Елисавета Белобрадова.

След това членовете на сваления кабинет излязоха пред главния вход на Народното събрание и получиха аплодисменти и мащабна подкрепа, докато представителите на ГЕРБ, ИТН, ДПС и Възраждане се изнизаха тайно и засрамено от задния. Или както ги определи журналистката Миролюба Бенатова - "наведени". 

"Днес непрекъснато минавах буферната зона, за да "прескоча" от единия в другия свят. Тъжно беше да разбера, че голяма част от дошлите за оставката не знаеха точно за какво са докарани с автобуси (дпс) или са събрани от софийските квартали (възраждане)", пише Бенатова и допълва, че "тези, доведените, победиха".

И не се зарадваха много, когато правителството падна. Просто си тръгнаха, защото ангажиментът за присъствие приключи.

След това засякох и депутати от ГЕРБ и итн. Тръгнаха си от задния вход на парламента. На групички. Мълчаливи. С наведени глави. Това ще запомня.

Питах ги: "Доволни ли сте?" Повечето подминаха с наведени глави. Малко от тях казаха: "Да". Тези наведени глави, мрачни физиономии и забързано мълчание ще запомня от днес. Какво спечелиха."

Ето още красноречиви реакции и коментари от последните часове:

Емил Джасим, историк: "Днес коалицията "Ориент ескпрес" - ГЕРБ, ДПС, ИТН и нацистите на Копейкин - заяви по официален път, че иска максимално бързо България да бъде разделена между потъналата в кръв и мизерия Русия и потъналата в мракобесие Турция.

Към тази коалиция очаквам да се присъедини и БСП с връщането на хартиените бюлетини.

На техните депутати никой на площада не ръкопляска. 

Днес ГЕРБ, ДПС, ИТН и нацистите на Копейкин направиха първата крачка към превръщане на европейска България в евразийска задунайска губерния или вилает.

Днес кочината на Тошко, Деса, Пеевски и Копейкин така се разсмърдя, че дори на един депутат от ДПС му стана лошо и гласува против вота на недоверие.

Днес мракобесници като Радомир Чолаков, който започна открита война срещу българските start up-и, свалиха правителство, в чиято програма стоеше истинска административна и всякаква друга подкрепа за високотехнологичните бизнеси и иновации, за да могат пак да крадат от непостроени магистрали, от ограбените животи на загиналите по пътищата и от бъдещето на децата ни.

Днес Борисов обърна палачинката за Македония, сякаш не неговата партия свали почтения, ерудиран и юридически грамотен председател на Народното събрание Никола Минчев тъкмо заради МАКЕДОНИЯЯААА."

Никола Груев, музикант: "Това не е протест на автобусните превозвачи. Това е случаен, спонтанен антиправителствен протест на будни български граждани от районите на Разград, Кърджали и Хасково. Сега се замислете кой организира преврат и колко голям е залогът. Замислете се какъв финансов ресурс ще бъде активиран на предстоящите избори и кой ще определя съдбата ви. Единственият ни шанс е всеки свободен българин, който не би продал гласа си за банкнота или порция кебапчета, да излезе и да упражни правото си на вот."

Иван Димитров, писател и журналист: "Продължаваме. Няма да се даваме. Не се поколебаха да ни оставят без правителство по време на война, че и с проруски президент. Това наистина значи, че продажниците ги е страх. Някой ден в Парламента ще има повече депутати, които да не гласуват под строй. Вярвам го."

Яна Маринова, актриса: "По коя логика имаме право да бъдем в разрез с политиката на Европа при всички пари по европейски фондове, които получихме и продължаваме да получаваме през годините? И това, че въпросните пари в по-голямата си част изобщо не стигнаха до работещите и мислещи българи с идеи и качества, а биваха "преразпределени" за избранници на властимащите, нима значи, че Европа не ни е дала тези пари?

И може ли "народен представител" да нарича протестиращи като мен "фашистка измет" или това вече се счита за нормално?

И най-важното - не е ли време българските политици да "усвояват за лични нужди" не повече от 15% от държавните пари, както очевАдно е успешната практика в ЕС, вместо 80%, както е практиката тук? И с остатъка самоотвержено да се погрижат за нуждите на народа си, както обичат да казват?"

 

Всички коментари и реакции може да намерите при Момичетата от града - ТУК.


Още по темата: