Краят на руския газ като край на света

мин. четене

Ако медиите в България бяха свободни от икономически и политически зависимости, би изглеждало направо съмнително доколко една тема може да бъде толкова раздухвана, и то в такъв синрон. Това е темата за спирането на доставките на газ от страна на "Газпром". В тази тема няма много страни, няма особен дебат. Няма морална страна на въпроса, няма стремеж към обективност, няма анализ. Има само внушение на страх - от кризи, фалити, студ и глад.

Така в самото начало на седмицата лятната суша от новини бе раздвижена от обявения от президента Румен Радев служебен кабинет. Но всички нови министри предстои да видят в заглавията на вестниците, за които администрацията редовно е абонирана, една основна тема, която терзае, тормози, притеснява, плаши и зомбира българското общество.

Тя не е просто войната в Украйна или напрежението на границата между Косово и Сърбия. Не е и борбата с корупцията и върховенството на закона. Това е темата за газа. И по-специално за един  конкретен газ: руския. 

"Труд"

Вестник "Труд", чийто собственик - Петьо Блъсков - до преди няколко седмици рамо до рамо с главния редактор на "Пик" - Недялко Недялков – водеше борбата за връщането на хартиените бюлетини, започва деня със заглавие: "Киро и Асен оставят без газ България". Самият коментар на броя вещае "абсолютна катастрофа", като се разглежда секретното писмо на "Булгаргаз" до енергийното министерство, че след септември няма достатъчно осигурени количества газ за нуждите на икономиката.

Така на трета страница следва мнението на Васил Велев - председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, че: "Предприятия ще затворят и 250 000 семейства остават без работа", както и че "за безчинствата на управляващите ще платим с глад и студ". Цитиран е и лидерът на ГЕРБ, генерал Бойко Борисов,  че "писмото на "Булгаргаз" признава пълен провал". До него Таско Ерменков от БСП също вещае студ през зимата. 

Четвърта страница продължава с мащабен материал, който обяснява, че руският газ никога не е напускал Европа, както и че канадска кампания е виновна за "Северен поток 1" - вероятно визирайки намаления капацитет по тръбата, за която канадска компания отказва да достави турбината. В материала няма нито една диаграма, която показва, че например "Газпром" започва да намалява доставките за Европа още от миналата година.

Пламен Павлов, председателят на Българска газова асоциация, също е цитиран обилно отдолу с твърдение, което граничи с научната фантастика - че България ползва руско гориво в момента, но на по-висока цена. Според председателят на въпросната организация, този внос всъщност минава през т.нар. Турски поток.

Нататък картината е сходна:  "Около 1300 фирми ще спрат дейност" и Слави Василев, съветник на президента: "Трябва да се възобновят доставките от 'Газпром Експорт".

Леко отклонение – малко по-нататък е и редовният коментар на д-р Борислав Цеков: "политическата криптовалута на промяната е наречена "борба с корупцията".

Преди да стигнем новините за Джей Ло и хороскопа на Алена, Димитър Чобанов също е с материал, че "страните от ЕС ще наддават една срещу друга за газ".

Какво още четем, вижте на следващата страница...


Още по темата: