"Исках да гласувам, но нямах желание" – любимите ни лафове покрай избори

мин. четене

Демокрация – от гръцките „демос“ и „кратос“ – власт на народа. Държавната власт произтича от народа чрез консенсус чрез провеждане на референдуми (пряка демокрация) или избрани представители (представителна демокрация).

Народът обаче често няма представа на коя планета се намира. И това си проличава, когато дойде време да се упражнява върховното му демократично право на глас.

Когато се появи на дневен ред въпросът: „Да плаче ли човек, или да се смее?“, винаги е по-здравословно да избереш последното.

В духа на предстоящите избори за парламент и президент споделяме с вас някои от любимите ни реплики във връзка с изборния процес през годините.

Президентските избори през 2016 г. – „И аз не знам, идвам от работа“

На 6 ноември 2016 г. се провеждат президентските избори, които печели Румен Радев. Заедно с тях се провежда и референдум по три въпроса, засягащи устройството на политическата система.

В изборния ден медиите улавят космическото ниво на адекватност от страна на някои от избирателите и в историята остават следните бисери:

„Балотаж е това, където има пари, има всичко – богати!“

„Пуснах за „едно“, ама какво точно беше…“

„За едното фърлих (за президент), така казаха и аз така‚ фърлих!“

„Срещнахте ли трудности при гласуването? – С никой не съм се срещал още“.

„Дойдох, фърлих, отивам!“

И разбира се, феноменът, царят на всички интернет анекдоти, изразът, който се превърна в неразделна част от хумористичния речник на българина:

Исках да гласувам, ама нямах желание!“

На три, нали?!

Известно е, че в изборния ден е забранена продажбата и употребата на алкохол, за да могат гражданите с ясно създание и здрав разум да упражнят правото си на глас.

Йордан Начев остава в историята като човекът, деликатно прескочил тази препоръка. Русенецът, порядъчно пийнал, влиза в избирателната секция и събаря тъмната стаичка. Въпреки това му дават да гласува. Интернет архивите пазят добре спомените за случката, но точната година остава неясна. Предполагаме, че събитията се развиват около 2007 г.

На въпроса: „Нали знаеш, че не трябва да се пие в деня на изборите?“, Йордан отговаря: „Ама днеска пи!“

На въпроса: „А за кого гласува?“, той отговаря по следния начин, забивайки своето кабърче в корковото табло на култовите български лафове:

На три… на три, нали?!“

Изборен туризъм

На парламентарните избори през 2017 г. медийната камера улавя Валери Симеонов от Обединени патриоти да дърпа куфара на възрастна жена на българо-турската граница. Демонстративният опит за борба с изборния туризъм завършва с диалози като:

Извините, аз съм оперирана..“.

Симеонов отвръща:

Абе, и аз съм опериран, ама…“.

Попитани някои от пресеклите границата, за кого ще гласуват, те отговарят:

Не знаем, ще казват, нали?“.

Има още...

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: