Има ли яхтата капитан: кой е Росен Христов?

мин. четене

Още след избирането му на поста министър на енергетиката, името на Росен Христов предизвика много въпроси. Сферата е доста ограничена за широката публика, затова е нормално, ако не е напълно познато лице. Но дори експертите бяха озадачени, защото това не бе колега, който да им е бил известен. Неговата биография от самото начало бе представена с няколко неясноти - неговото образование в сферата на енергетиката, както и постовете, които е заемал.

Само седмица след назначаването му излезе и шокиращият туит на режисьора Георги Цеков.
 

 

В него се разбра, че Росен Христов до последно е бил капитан на корабче, а в разговорите му с екипа, заснемащ реклама – която се е снимала само няколко месеца преди назначаването му – не имало и помен от интереси в сферата на енергетиката или политиката, както и бъдещи политически назначения, а съвсем различни хобита. И свидетелите на тези разговори, за които пише Цеков, са били всички членове на снимачния екип.  

Така бързо излезе и профилът на Росен Христов със заниманията му с яхти под наем, които не фигурират по никакъв начин в официалната му биография. Това привлече вниманието на медиите и не само разшири дупките в биографията му, но и предизвика още повече въпроси.

Сайтът bird.bg така например доказа, че Росен Христов е предал имотна декларация с невярно съдържание, за което се носи наказателна отговорност, като е бил управител в 5 дружества и вече е заличен като такъв. 

Всякакви официални запитвания към Министерство на енергетиката за участието му в фирми в сферата на енергетиката, както и информация кое точно американско висше учебно заведение е завършил, също не получават отговор.

 

Откритите въпроси на Генка Шикерова, свързани с образованието му, силно изнервиха Росен Христов преди няколко дни, но отговор няма.

Всичко това обаче въобще не бе проблем за Христов, който за един месец наелектризира публичната сфера с желанието си за завой към "Газпром", опит за саботаж на газовата връзка с Гърция и отхвърляне на офертата за 6 от 7-те танкера с втечнен газ, които бяха осигурени от предишното правителство.

И въпреки че до края на официалния му мандат има около месец, навярно тепърва предстои да разберем повече за служебния министър на енергетиката.


Още по темата: