Готова ли е България за руска загуба?

мин. четене

Денят е петък, 8 септември, и Украйна вече развива своя щурм към Купянск, след като са превзели Балаклея.
Денят е събота, 9 септември, и Изюм вече е паднал. Всички руски телеграм канали са наводнени с паника, а видеата с изгорели руски танкове пълнят интернет.

Водещата новина на БНТ е свързана със Запорожката АЕЦ, като от общите обвинения на украинци и руснаци не става ясно кой я обстрелва и защо.  Водещата новина на bTV е също свързана с опасността от ядрен инцидент в същата централа

Чак в събота Нова ТВ изпреварва другите две национални телевизии с новина за украинското контранастъпление. И едва в неделя bTV излиза с новина, в която изцяло цитира руски източници,  под заглавие: "Контраофанзива: прегрупират или се изтеглят руските сили в източните части на Украйна?"
 

Само ден по-рано – в събота, президентът Румен Радев се среща с представители на най-голямата компания в България, която за 15 години плати 0 лв. данъци към държавата. Става въпрос за  Лукойл, която държи Нефтопреработвателния завод в Бургас. 
След срещата Радев победоносно заяви, че бензинът ще е под 3 лв. Макар никъде никой да не е видял доказателство за това.

Ден по-късно министърът на отбраната в неговия служебен кабинет заяви, че "Путин е агресор" и се "надява Украйна да спечели тази война". Нито дума обаче за колегите му, които преговарят с Газпром. Нито дума и за помощ на Украйна.

Разделителните линии

В петък Румен Радев се обяви и срещу политиците, които "са готови да жертват благосъстоянието на хората, заради идеология". Макар той да не назова каква идеология има предвид.

Може би има предвид мисълта на Бенджамин Франклин, че "онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност". 

На същото предизвикателство Володимир Зеленски отговори, че избира свободата.

И историята е категорична -  който избере свободата пред сигурността, след това има и свобода, и сигурност. И обратното - който избере другото, няма нито едно от двете.

Българският обществен, медиен, политически елит е съставен от хора, предимно израснали през социализма или ранния преход. И в сблъсъка на свободния свят срещу тиранията - който се води край опожарените жилищни квартали на Харков, на Донецк, на Луганск, Запорожието, унищожения Мариупол, Херсон, те избират тиранията.

Без значение дали поради обикновена глупост, страх, малодушие, лукавство, българските лидери избират за пореден път снишаването.

И историята сама ще отсъди след време кой избор е бил правилен.

Но въпреки всичко е забележително, че въпреки участието на България в ЕС и НАТО, по някакъв начин тя за пореден път избира да е на губещата страна.


Още по темата: