Елизабет II и популярната култура

мин. четене

Отдавна има проучвания, че музикалните предпочитания разкриват определени психологически характеристики на хората. Затова и през последната седмица медиите, които са били най-близо до кралицата, отвориха архивите си, за да припомнят малки моменти на откровения от Елизабет II за нейните вкусове и предпочитания. Докато света се сбогува с една икона на вече отминала епоха, това е възможност на много от нас да придобият и по-добър поглед върху нейната личност. 

Радиото 

Terry Wogan по Радио 2

С добър прокси сървър и малко ровичкане в интернет можете лесно да намерите достъп до BBC Iplayer, който събира най-доброто от британската медия - като телевизия и радио. Тери Уогън е ирландец, който успява да събере в продължение на няколко десетилетия една от най-верните публики със сутрешните си предавания. Получава титлата "сър" през 2005 година, като почина през 2016 г.

Музиката 

ABBA

Има много сведения, че кралицата наистина си е падала по шведската група. Хитовата 70-тарска музика е от времето, когато нейното управление е във възход.

Mюзикъли като Showboat, Oklahoma! and Annie Get Your Gun

BBC в действителност имат добра идея за вкуса на кралицата, като през десетилетията са участвали в множество нейни чествания. Това включва както мюзикъли, така и църковни химни.

Телевизията

Също както и по отношение на музиката, интервютата с кралицата не оставят съмнение, че тя е обичала и добрата комедия и научна фантастика. 

Това включва и хитовата серия Doctor Who, но с Кристофър Екълстоун в главната роля, както и The Kumars at No 42 - поредица на BBC за семейство от индийски произход. През последните години това е един от няколкото ситкома, които разказват за живота на имигрантите, които вече са поданици на британската кралица.

Филмите

Flash Gordon със сигурност не е от заглавията, които биха ни дошли на ум, но от информацията от различни източници може да се заключи, че кралицата наистина е харесвала този филм от 80-те. Историята на  куотърбека от Ню Йорк, който се бори, за да спаси земята, е позната на много хора от по-старото поколение в България, но вероятно представя кралицата като жена, която е обичала да прекарва време с внуците си през 80-те.

Игрите

Wii игри и The Name Game са също начини, по които Елизабет II е обичала да прекарва време със семейството си. Не и Monopoly обаче - защото не може главата на Англиканската църква да играе нещо свързано с пари, разбира се.


Още по темата: