Двойното гражданство, заради което Евлоги Георгиев е изхвърлен от НС

мин. четене

Канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков се оказа проблем за неговата политическа кариера – от ГЕРБ-СДС внесоха искане до Конституционния съд, който да определи дали назначаването на Петков е противоконституционно.

Казусът на Петков обаче съвсем не е първият в българската история – Жорж Ганчев става депутат в 37-то Народно събрание, но с решение на Конституционния съд неговите правомощия са прекратени през 1995 г. заради това, че има двойно гражданство – американско и българско. Оказва се, че подобна съдба е имал и един от най-големите деятели, допринесли за изграждането на съвременна България – самият Евлоги Георгиев.

Той е роден на 3 октомври 1819 година в Карлово, но прекарва по-голямата част от ранните си години извън Османската империя. Роднина е на Христо Ботев по майчина линия. Едва на 18 години с минимален капитал той започва да развива търговска дейност и успява да се превърне в един от най-заможните европейци. Неговите постижения обаче (както и тези на брат му – Христо), не са само лични – карловските братя са най-големите дарители в българската история и помагат финансово на революционерите, заели се с тежката задача да освободят българските земи от османската власт.

След Освобождението те продължават да  помагат на родината си, а през 1878 г. Евлоги напуска Букурещ и се връща да живее в България. Тогава купува огромно количество земи, които също дарява, а с брат му помагат Софийския университет да бъде построен. В следващата година Евлоги Георгиев е избран за депутат във II Обикновено народно събрание, но изборът му е касиран, защото има двойно гражданство – българско и руско.

В същата година на власт идва Стефан Стамболов и ръководената от него Народнолиберална партия. За това разказва българският писател, политик и революционер Симеон Радев в книгата си „Строители на съвременна България“.  По думите му именно групата, ръководена от Стамболов, е отговорна за случилото се.

„Особено лошо впечатление правеше със своите крайности Народното събрание, гдето една група от млади депутати, предводителствувани от Стамболова, бяха пренесли всичката нетолерантност на провинциални идеолози“, пише Радев.

„Те влязоха сега в Събранието като в завоевана страна, жадни за отмъщение. Първата тяхна жертва бе Д. Греков, най-буйният от консерваторите, най-опасният може би, понеже бе оратор със силен темперамент. Депутат в Учредителното събрание, два пъти министър, Греков биде касиран сега като румънски поданик, понеже преди Освобождението бил адвокат в Браила.

Касиран бе и Евлоги Георгиев, избран от Русчук. И нему намериха вина, че в турско време бил руски поданик. Това бе вярно същото положение бяха преди войната и много либерали, живущи в Русия“.

Продължава на следващата страница... 

За автора:

Каролина Касабова

Каролина е момиче, което живее по ноти. Сутрин пие кафето си с мляко и музика, през деня чува мелодии в клаксоните на автомобилите, в скърцането на трамваите по релсите, в стъпките на минувачите, в ремонтите на пътищата, във вятъра, който гали клоните на дърветата. Вечер пее в дует с голямата си любов - Града. Понякога му изневерява с някой самотен плаж или достолепен планински връх, но накрая вин...

Виж профила

Още по темата: