Цветнокожите принцеси на Disney, сред които наместиха и Ариел

мин. четене

Когато говорим за филми на Disney и принцеси, обикновено изниква образът на бяла жена с руса коса,  сини очи и дълга рокля с кринолин. Прототипът на този образ е Пепеляшка от приказката на Шарл Перо, но расовите стереотипи се разчупват все повече и компанията не прави изключение и следва тренда.

След като именно в "Пепеляшка" на Disney феята кръстница беше изиграна от Били Портър в търсене на безполов образ, а Питър Динклидж, в качеството му на режисьор, беше обвинен в преправяне на класиката като избра латино-актрисата Рейчър Зеглер за Снежанка, преди дни излезе новият филм за малката русалка Ариел.

Този път тя е цветнокожо младо момиче - в ролята е Хали Бейли, но продукцията събра над 1 милион нехаресвания още с първите прожекции.

Да, приказките на Андерсен и Шарл Перо са писани за европейската култура и това обяснява защо принцесите са бели жени. Но помните ли, че има и цветнокожи принцеси и в касовите филми Disney? Да си спомним някои от тях: 

1. Покахонтас

Покахонтас е наследничка на коренното население на Америка от племената, обитавали джунглите на Новата земя. Тя е принцеса и дъщеря на племенния вожд Поуатан. Образът на Покахонтас е вдъхновение за литературата, като тя е описвана като смела и дръзка жена и една от първите цветнокожи принцеси на „Дисни“  от 1995 г.

2. Моана

Моана пък е представителка на друга  култура – тази на Полинезия в Тихия океан. Филмът от 2016 г. беше много харесан от публиката и заради образа на къдрокосото момиче с кадифена кожа с нетипичните представи за принцеса, която сме свикнали да гледаме с дълга рокля и идеална прическа. Моана е натурална красавица, която плава, плува и се бори с морските чудовища, за да спаси селото си от глада.

3. Есмералда – от "Гърбушкото от Нотр Дам"

Есмералда е тъмнокожа принцеса от филма на Disney от 1996 г. – едноименна анимация по любимото произведение за Гърбушкото от Нотр Дам. Младата жена с ромски произход е изключително красива и мила, но е най-прочута със своята независимост, с която успява да оцелее в тежкия живот и правилата на улицата.

4. Жасмин от „Аладин“

Арабската принцеса Жасмин е любима на мнозина и на Аладин от едноименната приказка. Тя наследява трона от своя баща – кралят на Аграба, но Жасмин е не само принцеса, тя е интелигентна, обича на чете и се грижи за своите поданици като истински мъдър владетел. Тя не се поколебава да се омъжи за Аладин – амбулантен търговец със съмнителен чар. Жасмин обаче е много коректен образ на жената от арабския свят, която изпъква в патриархалния строй с хитрост и красота, която използва, за да пребори злия Джафар.

5. Рая – последният дракон

Филипинската принцеса Рая е цветнокожа млада жена от филма на Disney от 2021 г. Принцесата войн има мисията да издири последния дракон, с когото да опазят света.

Принцеса Рая е един от малкото образи, пресъздаващи източно-азиатската култура във филмите на Disney.

Вижте тук какви са плановете Disney за следващите 100 години.

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: