COP26: Пет извода от Ден 1 на най-важните преговори за климата

мин. четене

COP26 започна вчера с предупреждения за "страшния съд" от страна на световни лидери и природозащитници. Но наред с апокалиптичните предупреждения, имаше и подновени ангажименти за справяне с изменението на климата.

Ето пет ключови изводи от първия ден на COP26:

1. Световните лидери прибягват до реторика за края на света, за да подчертаят извънредната климатична ситуация

Откривайки срещата на върха, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън сравни глобалното затопляне с "устройство за края на света" що се отнася до човечеството.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък добави:

"Ние копаем собствените си гробове."

Министър-председателят на Барбадос Миа Мотли, говорейки от името на уязвимите островни държави, предупреди лидерите да "не позволяват по пътя на алчността и егоизма да посеят семената на нашето общо унищожение".

2. Държавите поемат национални ангажименти за справяне с климатичната криза

Десетки държавни глави говориха за това какво ще направи тяхната страна по отношение на заплахата от глобално затопляне.

Премиерът на Индия Моди каза, че страната му ще постигне нетна нула до 2070 г., две десетилетия по-късно от целта на срещата на върха. Индия е четвъртият най-голям източник на въглеродни емисии в света и досега не беше обявявала план за достигане на нетно нула.

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че правителството му ще увеличи финансирането си за климата с 50% през следващите няколко години.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел призова за въвеждане на глобални цени на въглеродните емисии.

3. Лидерите от най-големите замърсяващи нации пропускат срещата на върха

Си Дзинпин, президент на най-голямата замърсяваща с въглерод нация - Китай, и руският президент Владимир Путин не бяха в Глазгоу.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се оттегли от конференцията в последния момент.

Няколко други големи развиващи се икономики също пропускат Глазгоу. Няма представители на Русия, Мексико, Бразилия и Южна Африка. Това оставя Моди единственият присъстващ лидер от така наречените страни от BRICS, които представляват повече от 40% от глобалните емисии.

Няколко малки нации от тихоокеанските острови не можаха да успеят поради ограниченията и логистиката около Covid-19.

 

Продължава на следващата страница...

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила


Още по темата: