Чест и прошка, ама с мижав интерес

мин. четене

Турските сериали ряпа да ядат! Такива неочаквани обрати и политически съспенс ни се стовариха посред юли, че и най-грамотният трудно се ориентира в сюжетната линия на политическия сериал. Предизвестеният изход от преговорите за съставяне на правителство с мандата на БСП доминираше в реакциите от изминалите дни! И макар все още да се прокрадват мижави надежда за сформиране на кабинет, обществените реакции показват трезв поглед върху ситуацията в горещото политическо лято. Явно обичаме лятото да ни е интересно, защото трети пореден отпускарски сезон политическата вихрушка ни държи на тръни и макар и уморени, продължаваме да търсим промяната. Ето и преразказ на събитията от изминалите дни с елементи на разсъждение:

1. В петък вечер неизключените микрофони на излъчващото на живо радио станаха главен герой  в сериала. На неформална среща на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов говори за условията на ИТН за министерски постове, подкрепа за закони, обществен образ на партиите като „бели“ и "небели"т.н.

 Тълкуването на думите на Иванов показа шизофренична проява на българското общество: едни думи могат да бъдат разбрани по толкова различни начини, по колкото различни начини живеем всички ние и разбираме промяната. От поне 5 -те слушания, не се чу нищо от това, за което Слави Трифонов се пеняви в поредното си холограмно включване. Самият Христо Иванов също каза, че няма от какво да се притеснява. Тогава какво толкова чу Трифонов?

2. Явно дългата ръка на тези, които не са на масата за преговори, е по-дълга от подозираното. Лошото е, че за пореден път се видя и за най-късогледите, че правителство без ГЕРБ и ДПС е практически невъзможно. Тъжната истина обаче е твърде вероятно да се затвърди и след следващите избори, които се задават още есента.  

3. От записа с Христо Иванов става ясно, че ИТН се дърпат от поставените условия от „Продължаваме промяната“ за оглавяване на КПКОМПИ от Бойко Рашков. Персоната на Рашков явно тегне като дамоклев меч над политическите среди и очевидно е най-опасното, което може да се случи в държавата.

Спомнете си, че по подобен начин ИТН дръпнаха шалтера, когато излязоха разкритията за КПП „Капитан Андреево“ за дългогодишните злоупотреби и манипулации на една частна лаборатория, укривала дейността на много други подземни и „политически коректни“ формирования. След тези разрития ИТН излязоха от правителството.

4. Час по-късно аутокюто на Слави Трифонов беше заредено и той излезе в ефир, ама онзи – неговия си – във Фейсбук, добре напудрен, за да каже колко е отвратен и посрамен и разясняваше смисъла на думата чест!!! Точно той! Който разиграва четвърти пореден път политическото хоро с „щ`а взема, няма да та взема“. Това поведение е достатъчно инфантилно и показва дълбоката незрялост на една личност, която не може да надрасне клоунския си образ и се крие зад сценаристи, псевдо говорители и никога не се показа на живо в политическия живот. Защо ли!?

5. Последваха бурните реакции от всички страни. Христо Иванов каза, че няма от какво да се притеснява от изтеклия запис. Ива Митева от ИТН пък настоя за извинение и да им бъде поискана прошка. Все по-трудно й е на тази жена да намира смислени послания в тази изчерпана идея „Има такъв народ“.

6. Лидерът на левицата Корнелия Нинова каза, че прекратява преговорите с ИТН, а по езика на тялото й се усещаше разочарование и умора.

7. И отново Слави Трифонов – отвръща на удара. В пореден пост във Фейсбук (каква изненада), написа „Комунист власт и мандат не пуска“.

„Христо Иванов говори зад гърба й как се е вкопчила във властта и как пак иска да е министър, но тя няма проблем с Христо Иванов, а има проблем с мен. Добре дошла, Корнелия.

Правителство, уж за спасението на България, а не правителство, благодарение на което г-жа Нинова да запази поста си. Ето я разлика между нея и мен - аз власт на всяка цена не желая.

8. Най-смисленото нещо от телевизионния ефир като реакция на събитията, беше интервю с бившия премиер и единствената жена на поста министър-председател на България Ренета Инджова. С думи прости тя каза, че това, което се случва сега с повтарящата се безизходност от избори,  произвеждащи невъзможност да се излъчи стабилно управление, показва нуждата от реформа на системата. Очевидно тази система не работи и е изчерпана.

Дали не е така? Ще гласуваме. И отново ще си гризем ноктите, че избраните от нас 240 депутати (да, все още са ненужно много 240), не могат идеологически и политически да намерят съгласие за интересите на народа, за който всички се кълнат.

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: