Бурно недоволство по улиците на Скопие против френското предложение

мин. четене

Решението на Македонското правителство да стартира обсъждания на т.нар. френско предложение бе посрещнато с бурни реакции, заплахи от партии в управляващата коалиция, че ще напуснат управлението, протести и критики. 

Обсъжданията са започнали в петък  в рамките на  коалицията. Предстоят обсъждания с президента Стево Пендаровски, разговори с партии от опозицията, дебати в парламента и множество други публични дискусии. Едва след края на тези обсъждания ще стане ясно и финалното решение на македонското правителство. 

В неделя в Скопие се събра многохиляден протест под надслов “Ултиматум - Не, благодаря” на няколко политически сили и организации. Той премина в бурни скандирания, свързани със защита на македонската идентичност, език и история, както и насочени против "предаването" пред ЕС и България. 

„Не искам да съм в Европа, защото имам право да бъда македонец, който говори македонски език и който се бори за своята Македония, за своята идентичност, за своята култура, за своята история и за своето наследство. Ще чакаме. Ако Европа не е готова да приеме нас, цивилизованите македонци, по един цивилизован и достоен начин, там, където ни е мястото - в Европа. Ще чакаме да дойдат хора, които разбират какво искаме да правим. Днес го казваме – Македония преди всичко, македонската идентичност – преди всичко“, каза лидерът ВМРО – ДПМНЕ, Християн Мицкоски, цитиран от БТА.  

 

 

"Френският проект, ако бъде приет, може да погуби Македония завинаги",  заявява Дарко Яневски, цитиран от БГНЕС. Той е и главен редактор на един от най-влиятелните македонски вестници “Дневник”. 

"Великият Заев и неговата любов Борисов от България подписаха договор, който сега ще се следи от ЕС дали се изпълнява правилно... Самуил, Светите Кирил и Методий, както и светите Климент и Наум вече са продадени на българите, останаха само Гоце и Даме", каза Яневски и подчерта, че "30 години се е борил, за да не се стига дотук".

Има още на следващата страница...


Още по темата: