БГ реакции за ракетата: Десните с декларация, левицата мълчи

мин. четене

Реакциите за ракетата, убила двама цивилни в Полша, е тема номер 1 в политическите среди в света и Европа от вторник вечерта.

Президентът Румен Радев, върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили, заяви, че инцидентът в Полша е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна. В съобщение на прессретариата на държавни глава, разпространено след полунощ се казва още:

"Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света". 

Министерството на външните работи публикува съобщение в Twitter, в което се казва, че България е изключително обезпокоена от експлозията в Полша, довела до жертви сред цивилното население и следи  отблизо развитието на събитията.

"Пълната солидарност със нашия съюзник Полша, единството в НАТО и ЕС са нашата сила. От самото начало на руската война в Украйна настояваме агресията да спре незабавно", се казва в туита 

 

 

„Демократична България“ осъжда остро поредните агресивни действия на путинова Русия срещу Украйна:

„ДБ“ изразява солидарност с правителството и народа на Република Полша. Ясно разбираме пряката заплаха за Полша и за държавите от региона, членки на колективната система за сигурност на НАТО. Изразяваме своята загриженост за действията на ескалация от руската държава и призоваваме за незабавно спиране на огъня в цяла Украйна. Призоваваме руската държава да се оттегли от окупираните територии на Украйна и да не застрашава с дейностите си системата за сигурност в Източна Европа“.

Кремена Кунева, ДБ:

„Полша е държава член на НАТО, т.е. има право да поиска прилагането на чл.5 от Договора за присъединяване към Алианса, ако има доказателства, че това не е просто грешка, а умишлено провокация“ .

Илиян Василев:

Е господин Радев, министър Стоянов, депутат Нинова, руски ракети удариха обекти в Полша. Член на НАТО. Има и жертви. Пак ли няма да се намесваме? Ще се снишаваме. Ще залягаме, ще се потопяваме.

Ангел Джамбазки, ВМРО:

Ракетният удар в Полша е най-ескалиращото до момента действие във войната в Украйна. То изправя целия свят пред прага на война и оттук нататък всяко решение трябва да бъде обмислено много внимателно.

Стефан Янев от "Български възход" разглежда случилото се в Полша като инцидент:

"Твърде вероятно е това да е случайно паднала украинска ракета. Мисля, че в момента е рано да бием камбаната, по-скоро го разглеждаме като инцидент", каза Янев в кулоарите на парламента.

* До редакционното приключване на този текст от БСП за България и нямаше официална позиция по темата. Представители на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС бяха пестеливи в коментарите си пред журналисти в НС - изразиха загриженост и подчертаха, че ситуацията трябва да се следи. 

Проследете темата с "От град

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: