Безсилие. Безвластие. Безсърдечност. Смърт

мин. четене

Безсилие. Безвластие. Безсърдечност.

Това са синонимите на корупцията, която гризе нашата грозна действителност ден след ден, облечена в все същото безхаберие, безпринципност и най-важното – безнаказаност.

Коментарите след катастрофата с бившия футболист Георги Семерджиев валят в ефира и социалните мрежи, но същината на проблема с пропуските на КАТ, законите, полицията, съда, прокурорите и т.н. институции се крият на първо място в съзнанието на обществото ни.

Полицай Симона Радева, за която се смята, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие след фаталната катастрофа на бул. "Черни връх", написа във Фейсбук доста недалновиден пост, който по-късно беше премахнат:  

Снимка: Скрийнш от Фейсбук

Психологът Детелина Стаменова даде интересна отправна точка към казуса за престъпленията и наказанията:

"Идеята, че наказанието решава проблема е типично руска. Сибир, жестоки затвори и т.н. Пенитенциарната система е на няколко века назад в мисленето там. Цивилизационно е редно да предотвратяваме болестите и рисковете, не да наказваме финалния резултат. Смъртното наказание не намалява процента на престъпността. Но практиката показва, че намаляването на бедността й влияе .

Не силна власт, силна икономика ни трябва! Затова исканията и действията на държавата трябва да са за от ограничаване на вредата повече, не за „крути мерки“.

В своя публикация във Фейсбук психологът пише още, че няма начин да се премахнат дрогираните от пътя, които по официални данни са 30 % от водачите, но за това пък с присъщата им арогантност:

„Те и без книжки карат. Колите са си техни и имат пари за нови. Глобите не могат да ги спрат. Родителите им – съвсем, там връзката е отдавна разрушена. Полицаите все са ни в устата, но те също са с белезници какво могат да направят (в случай, че искат).

Смъртите на пътя са неизбежни в настоящите условия, поне да са бързи, а не живот като момичето, което Стависки удари", написа Детелина Стаменова. 

Вижте още реакции на следващата страница...

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: