Banksy потвърди, че рисува в Бородянка

мин. четене

Един от най-популярните съвременни артисти, световноизвестният британски художник на графити с псевдонима Banksy потвърди, че работи в Украйна. Той показа снимка в Instagram на графит върху сграда в Бородянка - гимнастичка, която прави стойка на ръце сред отломки. 

Художникът на графити публикува три изображения на стенописа на гимнастичката сред отломките, оставени от руския обстрел, с надпис, който просто гласи „Бородянка, Украйна“. Бородянка беше едно от най-тежко засегнатите места от руските бомбардировки над Украйна непосредствено след инвазията на 24 февруари. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

 

Градът, разположен на около 48 км северозападно от столицата Кийв, беше окупиран от руските войници в продължение на седмици в началната фаза на войната и беше освободен през април. Мащабите на разрушенията в градчето бяха ужасяващи 90% от централната част беше превърната в руини. Кадрите от Бородянка, Буча и Гостомел потресоха света, а Европа и САЩ обвиняват Русия във военни престъпления след откриването на стотици тела на убити цивилни в масови гробове. Кийв разследва десетки хиляди предполагаеми случаи на военни престъпления само в Киевска област. 

 

Друга творба в Бородянка, за която не е ясно дали е на Banksy, изобразява дете, което побеждава на джудо мъж, чието лице не вижда ясно, но прилича на Владимир Путин (който, както всички знаят, има черен колан по джудо и известен почитател на това бойното изкуство). 

 

BBC припомня, че забелязаните напоследък графити в Кийв и околните населени места предизвикаха спекулации, че анонимният художник рисува в Украйна, както се и оказва.  

Banksy стана културна икона с характерното си улично изкуство и с тоталната си анонимност. Графитите му могат да бъдат безгрижно подробни в детайлите или сурово опростени, винаги се появяват през нощта и превръщат стената на някоя сграда в картина с лични, политически или социални послания.
 

И както знаете, който и да е той (или тя) - не работи на случайни места, нито изобразява случайни събития:

 
 
 
 
 

Още по темата: