Асен Василев - премиер с 6-месечна програма за управление

мин. четене

Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“, а програмата за управление е със срок 6 месеца. Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков във видео обръщение на пресслужбата на Министерския съвет. Петков засвидетелства безприкословното си доверие към Асен Василев, с когото "сме рамо до рамо от самото начало в един отбор".

„Намираме се в исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната за държава, която просперира или рискуваме да се върнем назад към задкулисието, кукловодите и чуждите интереси. Няма да допуснем България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматуми до 12 ч. Защото не ни е страх", категоричен беше Петков.

„Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата. За тези 6 месеца трябва да приемем закона за КПКОНПИ, който да бъде оглавен от Бойко Рашков, да сменим ръководствата на възловите държавни регулатори като БНБ и КФН, да изработим механизъм за разследване на главния прокурор, да променим закона за обществените поръчки, да приемем плана за възстановяване а развитие на България и да усвоим 13-те милиарда лева по тези програми; да завършим енергийната диверсификация“, каза още Петков. 

Той отхвърли ултиматума, поставен на 30 юни вечерта от Русия във връзка с изгонването на 70 руски дипломати от България и обяви, че страната ни не приема искането за отмяна на нотатана Външно министерство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира остро и в пленарната зала на Народното събрание имаше високо напрежение по темата. Нинова поиска парламентът да задължи външният министър да оттегли нотата – нещо, което Петков вече отхвърли.

Нинова изрази изненада и от позицията на ГЕРБ, която тя нарече "ястребска" в подкрепа на експулсирането на руските дипломати.

"Г-н Борисов, позицията Ви не е проатлантизъм, а просто желание да се върнете във властта", каза лидерът на левицата.

"Да, с БСП имаме различия по международните въпроси. Да, с част от депутатите от "Има такъв народ" имаме различия по лични въпроси. Но всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим напред", каза премиерът в оставка като призова и независимите депутати да подкрепят предложения нов кабинет от ПП.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: