15 мита за италианската кухня, развенчани от местните

мин. четене

В седмицата на италианската кухня, всеки от нас може да изброи поне няколко свои любими италиански ястия. Но ще се изненадате ли, ако ви кажем, че паста "Болонезе" не съществува? И също, че няма такова нещо като пица "Пеперони"?

Когато става въпрос за италианска храна, има някои правила, на които италианците изключително много държат. И дори чужденците, идващи в Италия се объркват, когато поръчват сос "Маринара" или пармезан с рибата и получават само вдигнати вежди.

Ще обясним защо е така през очите на местните италианци: 

 1. Никога не поръчвайте ризото като предястие

По света е прието да вземете малка порция ризото като вид предястие. Но не и в Италия. На Ботуша това е (голямо) основно ястие, богато на вкусове и много засищащо. Местните го ядат дори без салата или гарнитура, а само с чаша добро вино!

 1. Паста и салатата не си подхождат

Италианците се гордеят с пастата си и също, както и ризотото, не я сервират с гарнитура. Нито със салата, нито с картофен чипс! Пастата е основно ястие и е достатъчна, за да засити и най-гладния стомах.

 1. Пилешка карбонара не съществува

Карбонара с пилешко е нещо, за италианците никога не са чували. Чували сте, че рецептата се прави със сметана, пармезан, грах и пиле, но тази паста не идва от Италия. В Италия има само една паста карбонара - традиционно с яйца и бекон!

 1. Пиле в пармезан е непозната рецепта

Точно както карбонара с пилешко, пиле в пармезан просто не съществува в Италия. Това е рецепта, създадена в САЩ и никога не е приета в Италия. Затова не се опитвайте да поръчате пиле с пармезан или ще получите солени закачки.

 1. Фетучини Алфредо не е традиционно ястие

Тази паста изглежда да произхожда от Италия, но италианците вече не я приготвят( а може би и никога не са). В Америка това ястие се смята за изцяло италианско, но местните смятат фетучините Алфредо за нещо, което не можете да поръчате в ресторант.

 1. Италианците пият само вино или вода по време на хранене

Единственото изключение от това правило е, когато ядете пица и можете да пиете газирана вода или бира. Никога не искайте капучино заедно с пастата или чай с пържола. Никой няма да откаже да ви сервира, но разочарованието в лицето на сервитьора или ресторантьора ще бъде почти непоносимо.

 1. Пица с пеперони не е пица с пеперони

 

 

Дори ако обичате месо в пицата си, в Италия пеперони е множествено число от черен пипер. Хората в Италия не знаят какво е пица с пеперони, така че ако искате пица с пикантен колбас, трябва да поискате „pizza alla diavola“.

 1. Сиренето Моцарела е различно от италианската моцарела

Сиренето Моцарела е сухо сирене, което може да нарежете и да ядете с вилица, а италианската моцарела е прясно сирене, при което млякото буквално се разтича в чинията. Може да не разберете разликата, но щом опитате истинска италианска моцарела, веднага ще разберете какво имаме предвид.

 1. Италианците не ядат хляб с паста

Пастата и хлябът се ядат отделно, дори и на една и съща вечеря. Италианците не сервират хляб с олио и оцет или с масло. Хлябът се яде заедно със сушено месо и сирене или дори като предястие. Щом се сервира паста обаче, хлябът вече не се консумира.

 1. Към рибни ястия не се добавя настъргано сирене

Това е странно правило, което чужденците са възприели, но в Италия никога не се смесват риба и сирене. Морските дарове също не вървят със сирене. Дори да помолите сервитьора да ви донесе пармезан със спагетите alle vongole, ще получите странен поглед в отговор, защото двата аромата на рибата и пармезана взаимно се убиват.

 1. Сос Маринара не съществува в Италия

Дори прочути франчайз вериги да предлагат т-.нар. италиански сос Маринара, когато сте в Италия не искайте такова нещо. Това, което съществува, е сос маринара за пица alla marinara, която всъщност е обикновена пица с домати, чесън, зехтин и риган.

 1. Никога не искайте дресинг за салата

Салатен дресинг не съществува в Италия. Там слагат оцет и зехтин, които използват заедно или поотделно за овкусяване на салатата. Зехтинът и добрият оцет имат за цел да подобрят вкуса, затова дресингът за салата и други подобни подправки нямат място в Италия.

 1. Кафето е за след хранене

Кафето никога не се пие с основното хранене на обяд и вечеря. Даже трябва да се подчертае, че след хранене то винаги е еспресо, без мляко. Кафетата с мляко (капучино и лате) се запазват за закуска или за следобедна закуска (меренда), но никога не се пият с основното хранене.

 1. Спагетите никога не се режат
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Negronis (@negronislondon)

С изключение на малките деца, рязането на спагети в Италия е равно на гастрономически грях. Спагетите се навиват на вилица и се изяждат навити, но в цялост. В миналото по-възрастните хора са използвали лъжица, за да навият вилицата и спагетите. Затова не се учудвайте, че в Италия не сервират нож за пастата.

 1. Спагети Болонезе не съществуват

Макар да е станала прочута рецепта, спагети Болонезе на практика не съществува. Ако имате предвид паста с доматен сос и мляно месо, това е Pasta al ragù. Рагу е задължително и се използва и за лазаня. Отнема часове да се приготви и се използва за подправяне на пастата.

Планирайте и това, ако ще пътувате към Италия

Снимка: David Lefranc/Kipa/Sygma via Getty Images" />

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: