Защо "Жените наистина плачат" не е българското предложение за "Оскар"?

мин. четене

Теодор Ушев, който бе част от комисията, с председател проф. Божидар Манов, по определяне на българския участник за най-добър международен филм за наградите "Оскар", обяви за нелегитимен избора на филма "Страх". Вчера бе оповестено, че именно лентата на Ивайло Христов ще бъде българското предложение.

Преди часове обаче Тео Ушев разкри във фейсбук публикация по какъв начин е протекло гласуването и оповести решението си повече да не участва в никакви комисии, комитети "и прочие безсмислени дейности свързани с Българското кино." Или поне докато не види реално желание а промяна.

Стана ясно също, че той лично е дал гласа си за "Жените наистина плачат". 

"Точно преди да замина от България се съгласих да участвам в комисията по определяне на българския участник за най-добър чуждестранен филм. Всъщност, отложих билета си, за да участвам.

Трябваше да бъдем 7 човека. Останалите членове на комисията няма да назовавам, оставям на тях да го съобщят."

Така започва Ушев, уточнявайки, че няма да коментира и качествата на предложените филми, за да стигне до заключението, че въпреки проведената интересна и смислена дискусия накрая се разбрало, че "никой не е склонен да отстъпи от принципите си".

"Резултатът - 4:3 в полза на "Страх" на режисьора Ивайло Христов (3 гласа имаше "Жените наистина плачат"). По вкус и цвят, приятели няма. Но направи впечатление поколенческото разделение във вкусовете и възприятията ни..."

Това, което действително притеснява Ушев, е, че от предвидените 7 човека са присъствали само 5. По този начин, ако са се броили само гласовете на присъстващите, резултатът е щял да бъде 3:2 в полза на "Жените наистина плачат".

"Останалите двама бяха изпратили само гласовете си. Така, на практика, дискусията нямаше никакъв смисъл, защото накрая, така или иначе се събраха картите, и механично беше решен казуса."

Един от отсъстващите е бил достъпен по телефона, докато другият буквално се е крил, по думите на Ушев. 

Персоналните изводи, които той си вади след участието си в тази дискусия са следните:

1. Така полученият резултат е нелегитимен.

2. Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.

3. Той лично повече няма да участва в никакви комисии, комитети и прочие безсмислени дейности, свързани с Българското кино. Докато не види реално желание за промяна.

4. В България продължава да има системен расизъм, системен сексизъм и системен културен дениализъм.

Ушев призова публикацията му да не се чете като критика към филма "Страх".

"Филмът има своите несъмнени достойнства и качества (камерата на Емил Христов и играта на Светлана Янчева са феноменални) и се надявам на достойното му представяне", изтъкна Теодор Ушев, с което подчерта, че проблемът не е в конкретния филм, а в системата.

 


Още по темата: