"Второто "освобождение" - документалния филм, който да не пропускаме

Съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 води до най-голямата политическа, финансова и морална катастрофа в новата българска история. Филмът "Второто освобождение" поставя документи в определения контекст на времето, а това е още една ценна възможност да надникнем към историята на България около Втората световна война и да достигнем до важни изводи.

"Отношението на Русия спрямо България винаги е било отношение на господарство и на снизходително покровителствено желание да си мълчим и да изпълняваме това, което ни се каже. Всяко друго поведение винаги е било наказвано", казва режисьорът на филма Светослав Овчаров.

Добрата новина е, че днес, събота 30 април, по БНТ, Канал 1, от 19:00 часа ще можем да гледаме лентата. Освен това, можем да оползотворим дългия уикенд с посещение на прожекции в различни кина. Такива ще има в Дом на киното на 30 април (събота) 16:00, както и на 1 май (неделя), 19:30 ч. В Одеон филмотечно кино ще можем да го видим на 2 май (понеделник), 20:00 ч. и на 5 май (четвъртък), 20:00 ч.

Филмът ще ни помогне да отправим поглед към историята, която е и „прозорец“ към утрешния ден и ще ни предостави факти, без да ни въвлича в политически разговори, на които да се опрем смело, за да аргументираме позицията си във време, в което всеки говори от пиедестала на безчувствения си монитор.

 


Още по темата: