Владислав Христов донесе на България нова голяма награда за хайку

мин. четене

Владислав Христов е името, което се появява неизменно, когато заговорим за хайку. Той е лауреат на множество награди, а интересът му към към най-късия литературен жанр, който съпътства традиционната японска лирическа поезия, започва още преди 20 години. Днес майсторът на хайку оповести добра новина, дошла снощи от Япония. 

"Щастлив съм да съобщя, че съм първият българин удостоен с международната награда Akita International", обяви авторът в социалните мрежи. 

"Благодаря на журито в състав - професор Дейвид МакМъри от университета в Кагошима, редактор на Asahi Haikuist, професор Бен Графстрьом от университета в Акита, Хиденори Хурита - член на Международната Хайку Асоциация и основател на Akita International Haiku Network."

В десетото юбилейно издание на хайку конкурса са участвали 516 поети от цял свят. Чудесният превод на стихотворението на Владислав Христов е дело на Марина Карчинова. Ето и оригинала на български, който доказва, че понякога 3 реда и 17 срички могат да ни разкажат целия свят:

гробищен парк

уханието на лавандула

на излизане

През февруари тази година Христов бе избран на първо място и във важния международен конкурс за хайку – Basho-an, организиран от Музея на Башо в Токио. Мацуо Башо е смятан за основоположник на този жанр.

Владислав Христов е поет и фотограф. Има докторантура в сферата на генетиката на растенията, което много му помага при писането на литература, както сам твърди. Има седем поетични книги на български и една на немски. До момента е превеждан на 17 езика.


Още по темата: